Nakon izlaska iz Remetinca
0

Sanader: Ne zanima me politika, usredotočit ću se na odbranu

Sarajevo-x.com
Ivo Sanader (Screenshot: Dnevnik.hr)
Ivo Sanader (Screenshot: Dnevnik.hr)
Bivši premijer Republike Hrvatske Ivo Sanader u poslijepodnevnim je satima izašao iz zatvora Remetinec. Novinarima je dao kratku izjavu u kojoj je rekao da jedva čeka da stigne kući, zagrli i poljubi suprugu i kćerku.

"Sretan sam što ću nakon godinu biti sa svojom porodicom. Zahvalan sam i njima i prijateljima koji su bili sa mnom. Pridružujem se advokatima i danas počinjemo raditi na mojoj odbrani pred hrvatskim pravosuđem. Zahvaljujem onima koji su mi davali podršku sve ovo vrijeme i onima u čijima sam molitvama bio", rekao je Sanader novinarima nekoliko minuta nakon izlaska iz Remetinca.

Na pitanje o njegovom zdravstvenom stanju, rekao je da se odlično osjeća, ali da ga jedino još boli noga te se nada da će uz liječničku pomoć brzo ozdraviti.

Na pitanja koja su se odnosila na politiku, Sanader je rekao da ne želi davati nikave komentare.

"Morat ćete se naučiti da nakon 20 godina ne dajem nikave političke komentare. Usredotočen sam na to da dokažem svoju nevinost. Sve ostalo će čekati do pravomoćne presude. Neću davati izjave i intervjue, za sve ostalo kao i do sada ćete se obraćati mojim advokatima", rekao je Sanader okupljenim novinarima.

Sanader se danas u 13 sati pojavio pred Optužnim vijećem Županijskog suda u Zagrebu, gdje je obećao da će poštovati sve uvjete koji su stavljeni pred njega nakon što izađe iz ćelije.

Na ročištu zatvorenom za javnost Vijeće je utvrdilo da su Sanaderovi jamci uplatili 300.000 eura u gotovini i da su nadležni sudovi upisali hipoteke na nekretnine koje su založili njegovi prijatelji i supruga kako bi se branio sa slobode. Time su ispunjeni uvjeti za njegovo puštanje iz Remetinca u kojemu je od 18. jula kada je izručen iz Austrije.

Bivši šef HDZ-a u zatvoru se nalazi od decembra prošle godine. Prvo je bio u austrijskom zatvoru, a 18. jula ove godine prebačen je u Remetinec.

Sanaderu se sudi zbog ratnog profiterstva, odnosno uzimanja 3,6 miliona kuna provizije od austrijske Hypo banke i uzimanje 10 miliona eura mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskoj naftnoj kompaniji MOL, a nedavno je zajedno sa strankom kojoj je bio na čelu optužen i u slučaju Fimi media. No, ta optužnica još nije pravomoćna i još nije poznato kada će optužno vijeće o tome odlučivati.

Sanader je, osim tih slučajeva, osumnjičen i u nizu USKOK-ovih istraga u kojima ga se također tereti za korupciju.