Hrvatska
0

Sanader iznio odbranu i odbio odgovarati na pitanja

FENA
Ivo Sanader (Foto: AFP)
Ivo Sanader (Foto: AFP)
Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader iznio je odbranu i porekao krivicu u slučaju Fimi medija, no nije želio odgovarati na pitanja USKOK-ovih tužitelja, izjavio je nakon dvosatnog saslušanja u zatvoru u Remetincu jedan od njegovih branitelja.

Advokat Čedo Prodanović je po izlasku sa saslušanja iz Remetinca izjavio da Sanader nije odgovarao na pitanja kako ne bi olakšavao posao tužiteljstvu. Objasnio je da je na odbrani i osumnjičenom Sanaderu da se brani, a na USKOK-u da dokazuje svoje teze.

Kazao je da je Sanader završio sa svojom odbranom u slučaju Fimi medija te da će se iduće sedmice u srijedu, 27. jula, ponovno naći pred USKOK-ovim istražiteljima kada će iznijeti odbranu u slučaju navodnog uzimanja 3,5 miliona kuna provizije od Hypo banke dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova (1994. i 1995.) za kredit od 140 miliona tadašnjih austrijskih šilinga koji je odobren hrvatskoj Vladi.

Prodanović je ocijenio da je nastup bivšeg premijera pred predstavnicima USKOK-a bio "uvjerljiv".

Sanader je umjesto u USKOK-u, zbog povrijeđene noge saslušan u zatvoru u Remetincu u kojemu se nalazi od početka sedmice kada ga je izručila Austrija.