Regija
0

Sanader izabran za potpredsjednika IDU-a

FENA
Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader izabran je u četvrtak u Parizu za potpredsjednika Međunarodne demokratske unije (IDU) koja okuplja stranke centra i desnog centra iz cijelog svijeta.

Šefovi stranaka Međunarodne demokratske unije okupili su se u palači Bourbon, sjedištu francuskog parlamenta, na samitu na kojem su razgovarali o odgovorima stranaka desnog centra za probleme suvremenog svijeta - rastuće cijene energije i hrane, klimatske promjene i međunarodni terorizam.

Stranke desnog centra "imaju znanje i snagu dati praktična rješenja za te probleme", rekao je u svom govoru Sanader.

IDU okuplja preko 80 konzervativnih i demokršćanskih stranaka iz cijelog svijeta. Osnovana je 1983. godine, a među osnivačima su bili tadašnja britanska premijerka Margaret Thatcher i američki potpredsjednik, koji je kasnije postao predsjednik, George Bush Sr, ondašnji gradonačelnik Pariza, kasnije francuski predsjednik Jacques Chirac i Helmut Kohl, koji je u to vrijeme bio na funkciji njemačkog kancelara.

Čelnici IDU-a obično se sastaju jednom u tri godine, a posljednji sastanak održan je 2005. u Washingtonu.

IDU je organizirana na regionalnom načelu i čine je Demokratska unija Afrike, Unija latinonameričkih stranaka, Azijsko-pacifička unija, Karipska demokratska unija i Evropska demokratska unija.

Članice IDU-a su i Međunarodna demokratska unija mladih i Međunarodna demokratska unija žena, prenijela je Hina.