Regija
0

Sanader i odbrana prigovorili Granićevom svjedočenju

FENA
Ivo Sanader
Ivo Sanader
Odbrana Ive Sanadera, ali i bivši hrvatski premijer ličo su prigovorili na istinitost cijelog iskaza bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića koji je danas govorio o okolnostima pod kojima je Hrvatska dobila kredit od austrijske Hypo banke za kupnju zgrada amabsada.

Sanader, koji je po Granićevim riječima, vodio cijele pregovore s bankom, zbog tog je slučaja optužen za ratno profiterstvo jer je navodno primio 3,6 miliona provizije od Hypa, prve strane banke koja je u ratno vrijeme ušla na hrvatsko tržište.

"U cijelosti, a ne samo u dijelu, prigovaramo iskazu svjedoka jer svjesno pomiče granice nekih događaja", kazao je jedan od Sanaderovih advokata Čedo Prodanović.

Prodanović tvrdi da je Granić namjerno skratio vremenski period od primanja prvog pisma bivšeg austrijskog ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka, koji je Hrvatskoj preporučio poslovanje s tom koruškom bankom, do Sanaderovog uključivanja u posao.

"Pojavio se interregnum od godine i pol dana u kojem Sanader nije uopće participirao pa se postavlja pitanje ko je", kazao je Prodanović.

Nevjerojatnim je ocijenio i Granićevu tvrdnju kako ne zna da je u to vrijeme poglavar Koruške bio kontroverzni Jorg Heider, iako je Granić rekao da je s koruškim poglavarom te direktorom Hypo banke Wolfgangom Kultererom bio na večeri.

Sanader je osporio i Granićevu tvrdnju da je dužnost zamjenika ministra vanjskih poslova uz političku bila i operativna funkcija, kao i dio Granićeva iskaza u kojem je ustvrdio da mu je Sanader rekao da bi se u posao s dobivanjem kredita trebao uključiti i iseljenik Laxa.

Kao i njegov branitelj, Sanader je kazao da je Granić pogrešno naveo vrijeme kada je uključen u posao ishođenja kredita, ističući da su u vrijeme kada mu je Granić prepustio pregovore s austrijskim bankarima svi uslovi bili dogovoreni.

Kazao je da uprkos dužnosti zamjenika nije mogao čitati ministrovu poštu, osim ako mu je on nije pokazao.

Iz dvosatnog Granićevog iskaza doznalo se da je i on lično 1999. podigao stambeni kredit od tadašnjih 300 hiljada njemačkih maraka u Hypo banci, iako u poslovnicu nije niti morao ući jer mu je sve formalnosti obavio upravo Sanader.

Pet godina kasnije kada je izašao iz politike i osnovao konzultantsku tvrtku jedan od klijenata bila mu je upravo Hypo banka koja mu je za usluge isplatila ukupno 200 hiljada eura.

Na upite odbrane, Granić je kazao da je samo prvi put u USKOK došao na njihov poziv, dok je na ostala dva ispitivanja došao samoinicijativno, jer se u međuvremenu prisjetio nekih važnih detalja.

"Kada sam prvi put govorio u USKOK-u rekao sam sve čega sam se sjetio od prije 17 godina. To mi tada nije bila bitna stvar. Savršeno se sjećam Daytonskog sporazuma, ali sam se u vezi ovoga bio primoran prisjećati", kazao je Granić, dodajući da čvrsto stoji iza svega što je danas izgovorio u sudnici.

Granić je ranije danas rekao da ne zna je li Hypo banka bilo kome isplatila proviziju za povoljan kredit, te ustvrdio da je uprkos tome što je kao ministar morao potpisati kredit cijeli posao vodio njegov zamjenik Sanader.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a, osim za ratno profiterstvo u aferi Hypo optužen je i za primanje mita od mađarske naftne kompanije MOL kojoj je za uzvrat navodno prepustio upravljačka prava u Ini.

Suđenje se nastavlja 8. decembra kada bi trebao svjedočiti Drago Vidaković, bivši dugogodišnji šef Hypo Leasinga.