Regija
0

Sanader i Mesić opet odbacili Jeremićeve trvdnje

FENA
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader odbacili su u četvrtak izjave srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića da se prošlost ne smije zaboraviti i da Hrvatska ne može negirati teritorijalni suverenitet Srbije na Kosovu.

Takve izjave ne treba komentirati i "bilo bi bolje da se srbijanska Vlada što prije formira i da izvede tu zemlju iz prošlosti u budućnost", odgovorio je hrvatski premijer na novinarsku zamolbu za komentar.

Mi im na tom putu želimo svako dobro i pomoći ćemo im, kratko je dodao Sanader.

Predsjednik Mesić ocijenio je kako bi bilo dobro da srbijanski ministar i njegovi savjetnici prouče što se događalo u ratu u Bosni i Hercegovini, dijelom i u Sloveniji i Kosovu.

"Zna se tko je bio agresor i tko je počinio najveće zločine, a zna se da je Miloševićev režim imao ratni plan za uzimanje tuđih teritorija i protjerivanje nesrpskog stanovništva s njega kako bi bio etnički čist", rekao je Mesić.

Hrvatska nije imala ratni plan osvajati Srbiju ili bilo čiji teritorij, mi smo samo branili svoj teritorij, rekao je Mesić.

Prema riječima hrvatskog predsjednika, žrtve su i dio Srba koji je otišao s Miloševićevom vojskom i oni moraju doći do katarze kao što je i Njemačka morala nakon Drugog svjetskog rata.

Mesić je također rekao da je bilo ratnih zločina i na hrvatskoj strani i da su to ekscesi kojima mi sudimo.

Gostujući u vijestima državne Radio-televizije Srbije (RTS) Jeremić je odbacio ocjene hrvatskih dužnosnika na njegovu izjavu u Zagrebu da je hrvatska akcija "Oluja" 1995. godine bila najsuroviji primjer etničkog čišćenja, te je kazao da i sama hrvatska politika govori njemu u prilog.