Regija
0

Sanader: Haški sud ne može podizati nove optužnice

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Hrvatski premijer Ivo Sanader je komentirajući u subotu medijske najave kako bi Haški sud mogao optužiti nove hrvatske časnike za ratne zločine rekao kako su oni pozvani da daju iskaz o operaciji Oluja i da definitivno u Den Haagu ne može biti novih optužnica.

Jutarnji list u subotu piše da haško tužiteljstvo traži razgovor s umirovljenim generalom Damirom Krstičevićem, brigadirom Antom Kotromanovićem i još 13 bivših suboraca generala Ante Gotovine tretirajući ih kao osumnjičenike, što znači da im Haški sud prijeti da bi mogli biti optuženi.

Sanader je kazao da "ne može biti novih optužnica, definitivno u Haagu ne može biti novih optužnica, jer je po rezoluciji Vijeća sigurnosti rok za optužnice bio 31. prosinca 2004. godine".

"Poslije toga ne može biti novih optužnica. Ali, oni mogu zvati ljude da daju iskaze o Oluji i vjerojatno to čine. Ja ne mogu interpretirati što se iza toga krije", kazao je Sanader.

On je kazao kako to sigurno "nije ugodno" jer dolazi u vrijeme kada je na privremenu slobodu Haški sud pustio Veselina Šljivančanina osuđenog za ratni zločin na Ovčari na pet godina zatvora.

Sanader je rekao kako će Hrvatska, koja je nezadovoljna blagim presudama vukovarskoj trojci, inzistirati da Šljivančanin kao i Mile Mrkšić i Miroslav Radić "na temelju drugih zločina koje su oni počinili" dođu u Hrvatsku "da ih se izruči Hrvatskoj i da im se u Hrvatskoj sudi".

Glede toga što će Hrvatska učiniti nakon što je SAD zbog zastare odbacio optužbe protiv Gorana Pavića kojeg je Hrvatska optužila za ratne zločine, Sanader je odgovorio da pravni stručnjaci u Ministarstvu vanjskih poslova kao i pravosuđa moraju reći što sada treba činiti.

Rekao je da mu je u ovom trenutku to teško reći, ali da je sigurno da neće na tome ostati "nego ćemo inzistirati da se Pavića dovede u Hrvatsku".

Američki savezni tužitelj u Detroitu u petak je zbog zakonske zastare odbacio optužbe protiv Pavića, kanadskog državljanina srpskog podrijetla, uhićenog u studenom na graničnom prijelazu između Kanade i SAD-a, na temelju tjeralice Interpola zbog optužbe za ratni zločin nad civilima u Hrvatskoj 1991.

Pavić je 2006. pred vukovarskim Županijskim sudom optužen za zločine protiv hrvatskih civila dok je bio pripadnik srpske paramilicije 1991/1992. On i drugi iz njegove postrojbe terete se za "ubojstva, premlaćivanje, zastrašivanje i zatvaranje" seljana Sotina, od kojih se 35 još vodi među nestalima.