Bivši premijer iza rešetaka
0

Sanader će se žaliti na zatvaranje u Remetinac

FENA
Foto: Arhiv/Reuters
Foto: Arhiv/Reuters
Ivo Sanader razgovarao je danas više od četiri sata sa svojim braniteljima koji su nakon izlaska iz zatvora u Remetincu najavili da će podnijeti žalbu na zatvaranje bivšeg hrvatskog premijera, o kojoj će odlučiti izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

"Poruka gospodina Sanadera je da je dobrovoljno došao u Hrvatsku, da nije došao ni u kakvu osvetničku misiju, nego da sudjeluje u kaznenim postupcima koji se protiv njega vode već dulje vrijeme, i na koja on nema nikakav utjecaj", kazao je Prodanović brojnim novinarima ispred zatvora. Dodao je da Sanader želi sudjelovati u postupku "bez ikakve visoke politizacije, bez ikakva prebacivanja krivnje i slično".

Najavio je da će bivši premijer u četvrtak u 13 sati na prvom pojavljivanju pred USKOK-ovim istražiteljima odbaciti navode optužbe i dati protuargumente te iznijeti svoje dokaze.

Kazao je kako ne zna gdje će Sanader biti ispitan. Nagađa se da to možda neće biti u sjedištu USKOK-a zbog radova na zgradi DORH-a i USKOK-a, a takvu mogućnost nije odbacio ni glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić. Neki mediji spominju i mogućnost da bivši premijer bude ispitan u samu zatvoru.

Prodanović je rekao da je Sanader smješten na muškom odjelu, a ne ženskom, kako su nagađali mediji, da je sam u jednokrevetnoj ćeliji i da nema doticaja s ostalim zatvorenicima. Za sada je zadovoljan uvjetima s obzirom na to da mu je udobnije nego ostalima jer je sam u sobi.

Potvrdio je da je Sanader vidljivo smršavio, no objasnio je da je to posljedica redovita vježbanja u pritvoru u Salzburgu. Kazao je da i dalje ima problema s nogom koja je još otečena pa se koristi štakama.

Kako kaže i on i drugi Sanaderov branitelj Goran Suić, dok se ne stiša interes medija, obitelj neće posjetiti bivšeg premijera.

Najavili su da će u zakonskom roku podnijeti žalbu na jednomjesečan istražni zatvor koji je Sanaderu određen još prije sedam mjeseci kad je protiv njega USKOK pokrenuo istragu u slučaju Fimi media.

Na upit je li točno da su ostali zatvorenici u Remetincu Sanaderu sinoć izvikivali "Ivo, lopove", kao što tvrde neki mediji, odvjetnici su kazali da ga o tome nisu pitali niti im je on to potvrdio.

Inače, pred zatvorom u Remetincu danas se u pratnji snimatelja pojavio i redatelj i osnivač Motovunskog filmskog festivala Rajko Grlić. "Došao sam vidjeti je li Remetinec još tu", kazao je novinarima redatelj, ne želeći potvrditi, ali ni zanijekati nagađanja da planira snimiti dokumentarac o bivšem premijeru.

Rekao je da je tu radi posla u vezi s idućim motovunskim filmskim festivalom na kojemu je izbornik programa pod nazivom "Kino Remetinec" na kojemu će se prikazati dva kratkometražna i pet dugometražnih tzv. zatvorskih filmova. Planiran je da projekcije budu i svojevrsni performansi jer će se filmovi prikazali pod stražom čuvara.

Ispred zatvora u Remetincu od rana jutra su dežurali brojni domaći novinari, a od stranih medija bila je ekipa slovenske javne televizije.