|

Sanader bi mogao biti "cijena" za ulazak u EU

Sanader bi mogao biti "cijena" za ulazak u EU
0
F
FENA
13.12.2010. u 16:44
0
komentara
0

dijeljenja
Sanader bi mogao biti "cijena" za ulazak u EU Foto: AFP
Ivo Sanader, koji se na dužnosti predsjednika hrvatske vlade borio za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, na kraju bi mogao postati cijenom za ostvarenje toga cilja, piše u svom komentaru za njemački list Passauer Neue Presse njemački poznavaoc prilika u jugoistočnoj Evropi Norbert Mappes-Niediek.
"Evropski kandidat Hrvatska stoji pred unutrašnjim potresom kakva je Evropa rijetko vidjela", kaže Mappes-Niediek na početku svog komentara. On utvrđuje da gotovo i nema ni veće državne firme ni ministra koji nisu bili upleteni u mrežu "moćnog premijera".

"Čitav jedan sistem se urušava", tvrdi Mappes-Niediek u komentaru.

Podsjeća kako je čitava Evropa s oduševljanjem pratila način na koji je Sanader "očistio" HDZ. Sada je, kaže, vidljivo da je Sanader odlazak desnih snaga iz stranke plaćao novcem, među ostalim i Hypo Alpe Adria banke.

Na kraju komentara zaključuje da se Hrvatska, želi li ući u Evropu, prvo mora obračunati s "čovjekom koji je Hrvatsku doveo na taj put".

"To nije fer, ali je ispravno jer s ljudima prošlosti Hrvatska se neće snaći u Evropi", zaključuje Mappes-Niediek.

Njemački štampa je tek površno popratila zbivanja o hapšenju bivšeg predsjednika hrvatske vlade. Dnevni listovi su taj događaj uglavnom popratili agencijskim vijestima osim dnevnika Frankfurter Rundschaua koji donosi autorski tekst također Norberta Mappes-Niedieka.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.