Evropska komisija
0

'Samo Makedonija ima uslove za ukidanje viza'

FENA
Makedonija je potpuno ispunila uslove za ukidanje viza, Srbija i Crna Gora ispunjavaju većinu uslova, zaključila je Evropska komisija.

To u svom mjesečnom biltenu prenosi Evropska inicijativa za stabilnost, nevladina organizacija koja se bavi analizom procesa evropskih integracija zapadnog Balkana.

Evropska inicijativa za stabilnost podsjeća da je procena eksperata Evropske komisije donijueta poslije sveobuhvatne analize u oblasti sigurnosti, kontrole granica, migracija i ljudskih prava, prenose u petak beogradski mediji.

Analize su pokazale da su, za razliku od Makedonije, koja je ispunila sve uslove, Srbija i Crna Gora ispunile većinu uslova.

Evropska inicijativa za stabilnost (ESI) predviđa tri moguća scenarija za Beograd i Podgoricu: prvi je da vize ipak budu ukinute, čime bi se "odalo priznanje zbog impresivnog napretka koji su obje zemlje napravile".

Drugi scenario bio bi nepovoljan i podrazumevao bi da se sa ukidanjem viza sačeka do ispunjenja svih uslova.

Treće rješenje bila bi neka vrsta kompromisa a podrazumevalo bi da, pre odluke, koja se očekuje krajem jula, bude urađena nova procena stanja na terenu. U izvještaju stručnjaka Evropske komisije bit će potvrđeno da ostale zemlje regiona - BiH i Albanija za sada ne ispunjavaju uslove za ukidanje viza.

Portparolka visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Kristina Galjak najavila je u petak da iz Bruxellesa treba očekivati, vrlo brzo, nove odluke koje se tiču Srbije, navodeći da je Srbija ključna zemlja Balkana i važan partner Evropske unije.

Galjakova je rekla da ne može da precizira kada će biti doneta odluka o viznoj liberalizaciji sa Srbijom i da je potrebno prethodno rešiti izvesna pitanja.

"Prethodno je potrebno rešiti izvesna pitanja, poput političkog dijaloga i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekla je Galjakova.

Predstavnica za štampu visokog predstavnika EU Javiera Solane izjavila je za DW da "Evropska unija blisko sarađuje sa Srbijom, koja sa svoje strane obavlja dobar posao u pogledu ispunjavanja uslova za viznu liberalizaciju" najavljujući da iz Bruxellesa treba očekivati, vrlo brzo, nove odluke koje se tiču Srbije.

Solanina portparolka je Tanjugu kazala da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju biti odmrznut poslije uspostavljanja pune saradnje s Haškim tribunalom.

  • Čekamo na izvještaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serga Brammertza, koji će biti predat u junu. Iščekujemo razgovore i analize koje će uslijediti u Evropskoj uniji, nakon što izvještaj bude podnijet, navela je Galjakova. Evropska komisija će ovog ljeta, najvjerovatnije krajem juna, aktivirati prelazni sporazum sa Srbijom i odobriti ukidanje viza, piše "Blic".