Regija
0

Samardžić: Najave o proglašenju neovisnosti Kosova 17. februara

FENA
Srbijanska Vlada ima sve više informacija da će kosovski premijer Hashim Thaqi 17. febrauara proglasiti neovisnost Kosova, te stoga Srbija ne može potpisati nikakav sporazum s Europom, izjavio je u petak srbijanski ministar za Kosovo Slobodan Samradžić.

U priopćenju objavljenom nakon Samardžićeva susreta sa Stefanom Lehneom, savjetnikom visokog predstavnika Europske unije (EU) Javiera Solane, kaže se da je Samardžić naglasio da EU ne može očekivati potpisivanje bilo kakvog sporazuma sa Srbijom neposredno prije proglašenja jednostrane neovisnosti Kosova, jer bi time "sama potpisala neovisnost Kosova".

"Srbija bi u ovom trenutku potpisivanjem bilo kojeg sporazuma s EU dala suglasnost i opravdanje za pravljenje lažne države na njenom teritoriju", navodi se u priopćenju, u kojem se objašnjava da bi Srbija tim potpisom zapravo "opravdala otimanje 15 posto teritorija i nasilno kršenje" Povelje Ujedinjenih naroda i Rezolucije 1244 o Kosovu, a premijer Vojislav Koštunica "neće dati ovakav potpis Srbije".

Solanin savjetnik Stefan Lehne u iznenadni posjet Srbiji je doputovao, kako nagađaju beogradski mediji, kako bi uputio poruku državnom vrhu Srbije da EU želi stabilnu vlast u Srbiji, kao i da objasni plan EU o slanju misije na Kosovo, koja bi uskoro trebala zamijeniti UNMIK.

Prema neslužbenim najavama, Lehne bi se u Beogradu u petak trebao sastati i s potpredsjednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem, ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem i ministrom obrane Draganom Šutanovcem.

EU je, zbog krize vlasti u Srbiji i neslaganja u vladajućoj koaliciji između premijera Vojislava Koštunice i ministara iz Demokratske stranke i G17 Plus, te predsjednika Skupštine Srbije Olivera Dulića oko toga mora li se Vlada mora prva izjasniti o europskom putu Srbije ili parlament o najavljenoj misiji EU na Kosovu, 7. februara odgodila najavljeno potpisivanje Privremenog političkog sporazuma sa Srbijom.