Regija
0

Sahranjen kralj romske pjesme Šaban Bajramović

FENA
U prisutnosti najbližih i mnogobrojnih poštovalaca, na niškom Novom groblju u srijedu je sahranjen kralj romske pjesme Šaban Bajramović.

Sahrani su prisustvovali predsjednik Srbije Boris Tadić i ministar Rasim Ljajić, kao i mnogobrojne estradne zvijezde i predstavnici romskih zajednica iz zemlje i inozemstva.

Bajramović je sahranjen uz muziku "Đelem, Đelem" i uz taktove posmrtnog marša, a samo spuštanje kovčega ispraćeno je posljednjim aplauzom za velikog umjetnika, tvorca i izvođača romskih pjesama.

Od Bajramovića su se ispred kapele oprostili bivši republički premijer Zoran Živković, reditelj Goran Paskaljević, estradni umjetnik Dragoslav Mihajlović Kanarinac, predstavnik Nacionalnog savjeta Roma Dragan Acković, beogradski muftija Muhamed Jusufspahić i predstavnici saborskih zastupnika nacionalnih manjina iz Zagreba koje je predvodio Nazif Memedi.

Živković je rekao da je Bajramović ostavio trajan trag u historiji svjetske kulture i zahvalio mu na više od 700 pjesama, prenio je Tanjug.

Paskaljević, koji je podsjetio da je Bajramović bio autentični genije, ispratio ga je riječima: "Srećan put Šabane u legendu", a Jusufpahić riječima na romskom: "Hvala, Šabane!"

Sahrani su prisustvovale mnogobrojne kolege velikog pjevača, među kojima i Boban Marković, Željko Samardžić, Dobrivoje Topalović, Boban Zdravković, Neša i Peca iz rok grupe "Galija", Goran Šepa iz rok grupe "Kerber".

Bajramović je preminuo na niškoj Klinici za kardiologiju u nedjelju, 8. juna od posljedica infarkta.