Regija
0

Sahranjen albanski pretendent na prijestolje Leka Prvi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekoliko stotina osoba prisustvovalo je u subotu sahrani pretendenta na albansko prijestolje Leke Prvog Zogue, koji je umro u srijedu u Tirani u 72. godini usljed srčanih i plućnih problema.

Mrtvački lijes Leke Prvog, koji se nakon 60 godina egzila vratio u Albaniju da bi tražio kraljevsko prijestolje svoga oca, bilo je izloženo i pokriveno zastavom u jednoj sali parlamenta.

Iako je Albanija republika, vlasti su željele organizirati Leki Prvom zvanične počasti "sa svim poštovanjem koje zaslužuje jedan kralj".

Albanski predsjednik Bamir Topi, predsjednica Kosova Hatife Jahjaga, albanski premijer Sali Berisha i predstavnici političkih stranaka i vjerskih zajednica odali su mu počast.

Albanske vlasti su proglasile subotu danom nacionalne žalosti i sve zastave su spuštene na pola koplja, a svi televizijski kanali emituju pogrebnu muziku.

"Cijela albanska kraljevska porodica dala je veliki doprinos za Albaniju i Kosovo i ona zaslužuje počasti i poštovanje Albanaca", rekao je u govoru načelnik Tirane Lulezim Basha.

Leka Zogu će počivati na javnom groblju u Tirani pored svoje majke, grofice Geraldine Apponyi, rođene u jednoj plemićkoj mađarskoj porodici, a koja je umrla u Tirani 2002. godine u 83, godini života, kao i pored svoje supruge Susan Cullen-Ward, koja je umrla 2004. godine.

Leka Prvi Zogu je umro u srijedu u bolnici u Tirani, gdje je primljen desetak dana ranije.