Obrazložili odluku
82

SAD zbog korupcije sankcionisale i bivše visoke funkcionere Crne Gore i Sjeverne Makedonije

B. R.
Svetozar Marović i Nikola Gruevski (Foto: EPA-EFE)
Svetozar Marović i Nikola Gruevski (Foto: EPA-EFE)
Američko Ministarstvo finansija je danas sankcionisalo predsjednika Srbije i Crne Gore (SCG) Svetozara Marovića i bivšeg premijera Sjeverne Makedonije Nikolu Gruevskog.
U obrazloženju sankcija je navedeno da je Marović od 2003. do 2006. godine bio predsjednik Srbije i Crne Gore te da je do 2015. bio zamjenik predsjednika donedavno vladajuće stranke u Crnoj Gori - Demokratske partije socijalista (DPS).

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država je podsjetilo da je 2015. uhapšen, jer je bio osumnjičen za koruptivne radnje velikih razmjera, a koje su povezane sa građevinskim projektima u Budvi.

"Crnogorski tužioci su optužili Marovića da je koristio svoj utjecaj u DPS-u kako bi se odobrilo niz kupovina nekretnina i građevinskih poslova kojima je nekoliko kompanija ostvarilo veliku dobit, ali je lokalna vlast bila na velikom gubitku. Marović je 2016. potpisao dva sporazuma o priznanju krivice kojima je priznao sve optužbe za korupciju. Osuđen je na višegodišnju zatvorsku kaznu i naloženo mu je da državi vrati više miliona dolara. Prije odsluženja kazne pobjegao je u Srbiju", ukazano je.

Za bivšeg premijera Sjeverne Makedonije Nikolu Gruevskog je istaknuto da je osuđen za brojna koruptivna djela te da se tereti za zloupotrebu službenog položaja, pranje novca i druga krivična djela. Riječ je o krivičnim djelima za koje je navedeno da ih je počinio tokom premijerskog mandata od 2006. do 2016.

Ministarstvo finansija SAD-a je naglasilo da je vješto izbjegavao hapšenje te napomenulo da je i direktor mađarske kompanije I.C.I.C. Kako ne bi odgovarao za krivična djela pobjegao je upravo u Mađarsku.

Podsjećamo, Amerikanci su danas sankcionisali i visokorangiranog zvaničnika SDA Asima Sarajlića i bivšu glavnu tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordanu Tadić.

Sarajlić je također sankcionisan zbog sumnji u korupciju, dok je Tadić sankcionisana zbog zloupotrebe položaja. Na američkoj listi sankcija od ranije su predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, funkcioner SNSD-a Nikola Špirić, banjalučka Alternativna televizija (ATV) i bivši predsjednik PDA Mirsad Kukić.