Regija
0

SAD: Vlada Srbije naredila policiji da ne reagira tokom protesta u Beogradu

FENA
Direktor američkih nacionalnih obavještajnih službi Mike McConell izjavio je da je vlada Srbije naredila policiji da ne reagira kada su demonstranti, zbog priznanja nezavisnosti Kosova, napali ambasade zapadnih zemalja u Beogradu, među kojima i američku.

"Imamo pouzdane informacije kako je vlada Srbije donijela odluku da povuče policijske snage i dozvoli demonstrantima da napadnu američku, britansku i druge ambasade, zapale američku ambasadu i počine nasilje", kazao je McConell u četvrtak govoreći pred senatskim Odborom za oružane snage.

McConell je također rekao kako smatra da će se nasilje u Srbiji nastaviti u manjem obimu, zapitavši se koliko je vlada u Beogradu spremna kontrolirati bilo kakve buduće nemire.

"Postojeće snage mogu spriječiti manje nemire. Međutim, ako se oni prošire, bit će izvan njihove kontrole. Tako da se postavlja pitanje koliko su srpske vlasti odlučne i da li će podstaći mnogo veće nasilje od onog koje se već dogodilo", dodao je.

U okviru istog svjedočenja pred senatskim Odborom za oružane snage, prenosi VoA, direktor odbrambene obavještajne službe general Michael Maples izrazio je zabrinutost zbog mogućeg izbijanja nasilja u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, ističući, međutim, da su mirovne snage NATO-a do sada uspijevale održati sigurnost u tome području.