{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD predlaže "Republika Sjeverna Makedonija"

S
10.3.2010. u 14:18
0
15
SAD predlaže "Republika Sjeverna Makedonija"
0
SAD predlaže "Republika Sjeverna Makedonija"
Foto: Reuters
SAD kao rješenje u sporu između Skoplja i Atine predlažu da privremenu odrednicu Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija zamijeni naziv Republika Sjeverna Makedonija, a jezik da se zove sjevernomakedonski, javili su skopski mediji, pozivajući se na grčki dnevnik "Vima".
Ukoliko se Atina saglasi sa ovim prijedlogom, SAD će promijeniti svoju odluku o priznanju i za Republiku Makedoniju koristiće novi naziv - tvrdi "Vima".

Prema grčkom listu, ovakav prijedlog ponudili su grčkom premijeru Jorgosu Papandreuu američki predsjednik Barak Obama i državni sekretar Hilari Klinton tokom razgovora u Vašingotnu.

Zvanični predstavnici, na koje se poziva "Vima", rekli su da se Papandreu uzdržao od odgovora na prijedlog, a to će učiniti kada se upozna o svim činjenicama.

Ranije je saopšteno da će se posrednik UN u sporu između Skoplja i Atine Metju Nimic krajem ovog mjeseca sastati sa pregovaračima dvije strane - Zoranom Jolevskim i Adamandiosom Vasilakisom.

Makedonski naziv i historija, posebno poslije raspada Jugoslavije 1991. godine, postalo je predmet rasprave između Atine i Skoplja.

Ključni grčki argument je da korištenje naziva Makedonija predstavlja "bezbjednosnu prijetnju", jer Grci tako nazivaju svoju sjevernu oblast.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora između Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

UN su radi rješavanja problema imenovale Metjua Nimica za specijalnog posrednika, koji je do sada održao više sastanaka sa predstavnicima dvije strane i iznio nekoliko prijedloga.

Posljednji prijedlog koji je Nimic ponudio bio je naziv Sjeverna Makedonija, a ranije su kao najčešća imena pominjana Republika Gornja Makedonija, Nova Republika Makedonija i Republika Makedonija - Skoplje.

Makedonija je u članstvo UN primljena 8. aprila 1992. godine pod privremenom odrednicom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Makedoniju je pod ustavnim imenom priznalo više od 126 zemalja svijeta, među kojima su SAD, Rusija, Kina i neke zapadnoevropske zemlje.

Sve republike bivše Jugoslavije, a sada države, Makedoniju su priznale pod njenim ustavnim imenom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: