Hrvatska
0

SAD pomažu Zagrebu oko spora sa Hagom

SRNA
Hrvatski premijer Jadranka Kosor izjavila je da izvještaj glavnog haškog tužioca Serga Brammerza za Hrvatsku ne bi trebalo da bude nepovoljan.

Ona je izrazila očekivanje da će izvještaj biti "na tragu napora Hrvatske da se određena pitanja zatvore", a u prilog tome je navela razgovor koji je prije dva dana vodila sa posebnim američkim ambasadorom za pitanja ratnih zločina Stivenom Repom, prenijeli su hrvatski mediji.

"Imala sam odličan razgovor. Optimistična sam jer znam koliko je napora uloženo i da postoji apsolutna politička volja da se to riješi", rekla je Kosorova.

Istovremeno, novi američki ambasador u Hrvatskoj Džejms Foli rekao je da SAD vjeruje da je Hrvatska napredovala kada je riječ o istrazi u vezi sa "artiljerijskim dnevnicima".

"SAD nije zaključio da su ti dokumenti u vlasništvu hrvatskih vlasti", rekao je Foli.

On je dodao da se sa tim dokumentima "nešto dogodilo".

"Neki su ljudi odgovorni za krađu ili uništavanje dokumenata koji su pripadali hrvatskoj državi", rekao je Foli.
Tužilaštvo Haškog tribunala traži od Hrvatske "artiljerijske dnevnike", dokumente o djelovanju hrvatske artiljerije po ciljevima u Kninu tokom akcije "Oluja" 1995. godinem, koji su im, kako navode, važan dokaz na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

Pomoću ovih dokumenata tužilaštvo bi trebalo da dokaže tezu da je Knin bio prekomjerno i neselektivno granatiran.

Artiljerijski dnevnici su postali glavna prepreka hrvatskom približavanju EU.