Kosovo
0

SAD podržava odluku o razmještanju EULEXA-a

FENA
Sjedinjene Države su podržale odluku glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona o rekonfiguraciji UNMIK-a i pozvale sve zainteresirane strane da osiguraju da misija Evropske unije (EULEX) preuzme svoju ulogu na Kosovu.

"SAD podržava odluku glavnog tajnika da ulogu UN-a prilagodi toj novoj, pozitivnoj realnosti ubrzanjem procesa smanjenja Misije UN-a na Kosovu i prenošenja vladavine prava na EULEX", navodi se u saopćenju State Departmenta.

Washington također ocjenjuje da će brzo raspoređivanje EULEX-a na cijeloj teritoriji Kosova u velikoj mjeri poboljšati sigurnost i stabilnost u cijeloj regiji.

"SAD snažno podržava EULEX i toj misiji će doprinijeti s više od 80 policajaca, sudija i tužilaca", ističe se u saopćenju, prenio je Tanjug.

State Department je također pozvao sve relevantne faktore da djeluju odgovorno i bez odgađanja "kako bi osigurali da EULEX preuzme svoju odgovarajuću ulogu na Kosovu, što će osigurati da svi narodi i etničke grupe tamo imaju sigurnu budućnost".

"SAD naglašava značaj punog poštovanja nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", navodi se u saopćenju i dodaje da u tom kontekstu Washington s posebnom pažnjom prima k znanju odlučnost Ban Ki-moona da mjere predviđene za period tranzicije budu primijenjene u daljnjoj saradnji i konsultacijama s kosovskim vlastima.

State Department je također pozdravio snažnu podršku kosovske vlade brzom i efikasnom raspoređivanju EULEX-a i podsjetio da su Sjedinjene Države na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u srijedu pozdravile Banov izvještaj o Kosovu i "značajan napredak ostvaren od proglašenja nezavisnosti u februaru".