Regija
0

SAD i EU: Poruke zapadnom Balkanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska unija i Sjedinjene Države pozdravljaju napredak Hrvatske, Srbije, Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore u približavanju EU-u i NATO-u, navedeno je u dijelu završne deklaracije samita EU-SAD koji je u utorak održan u Sloveniji, na Brdu kod Kranja.

U nacrtu deklaracije se pozdravlja potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i Srbije, prenio je BBC.

Diplomati su taj čin protumačili kao "potvrdu opredijeljenosti Srbije za evropsku perspektivu i njezin važan korak na evropskom putu".

Evropska unija i SAD će nastaviti da podržavaju stabilnost i sigurnost Kosova i njegove regionalne integracije, kao i njegov ekonomski i institucionalni razvoj, dodaje se u ovom dokumentu.

EU i SAD navode da su vlasti Kosova obavezne da se usmjere na uspostavljanje stabilnoga, demokratskog i multietničkog društva, kao i da podržavaju napore NATO-a i OSCE-a na Kosovu.

U deklaraciji se naglašava da EU i SAD namjeravaju sarađivati u kompletiranju "mekoga" prelaska ovlaštenja sa administracije UNMIK-a na Kosovu na misiju Eulex, koja bi, kako se navodi, snosila odgovornost za vladavinu prava i njegovo puno provođenje na cijeloj teritoriji Kosova, što je "od suštinske važnosti za njegovu stabilizaciju".

Deklaracija sadrži i stavove EU-a i SAD-a o drugim pitanjima, kao što su klimatske promjene, transatlantska saradnja i situacija na Bliskom istoku, kao i razvoj odnosa s Rusijom i Kinom.

Predsjednik SAD-a George W. Bush je u ponedjeljak uvečer svoju "oproštajnu turneju" po Evropi počeo boravkom u Sloveniji i učešćem u radu samita EU-SAD.

Između ostalog, dvije strane su se dogovorile da se uhvate ukoštac s Iranom zbog razvoja nuklearnog programa Teherana te pooštre sankcije UN-a ako ta zemlja ne suspendira svoj program obogaćivanja urana.

Evropska unija je saopćila da su u planu opsežne mjere protiv iranskih banaka, koje su navodno umiješane u transakcije povezane s nuklearnim aktivnostima Irana.

Jedna od tema susreta bilo je i sporno pitanje klimatskih promjena, oko kojeg se Sjedinjene Države i Evropa razilaze.

Na konferenciji za štampu nakon sastanka Bush je međutim rekao kako smatra da se može doći do dogovora dviju strana o globalnim klimatskim promjenama prije isteka njegova mandata. Bilo je to, kako izvještava BBC, iznenađenje za okupljene novinare.

Američki čelnik je, međutim, istakao da se prije toga Kina i indija moraju obavezati na smanjenje emisija štetnih plinova, što je stav koji je i dalje u suprotnosti sa stavom EU-a.

Poslije samita, predsjednik Bush će otputovati u Njemačku, Francusku, Veliku Britaniju i Italiju - gdje će se, pored ostalog, sastati s papom Benediktom.

On bi trebalo da završi svoju evropsku turneju u Sjevernoj Irskoj, gdje će podržati sporazum o podjeli vlasti kojim je u tom dijelu Velike Britanije okončano višedecenijsko nasilje između protestanata i katolika.