Haos u Crnoj Gori
238

Sa ustoličenjem mitropolita SPC Joanikija završene i demonstracije na Cetinju

B. T.
Mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije i u Cetinjskom manastiru (Foto: Vijesti.me)
Mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije i u Cetinjskom manastiru (Foto: Vijesti.me)
U Cetinjskom manastiru danas je ustoličen mitropolit Joanikija, a u ovom gradu su neredi trajali od jučer. Na Klix.ba ste uživo mogli pratiti dešavanja u ovom gradu.

11:00 Patrijarh i mitropolit su helikopterom otišli za Podgoricu. Situacija u Cetinju se normalizovala i protesti su se smirili.

10:34 Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije u obraćanju prisutnima nakon ustoličenja vladike Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog u Cetinjskom manastiru kazao je da je "mir ovdje potrebniji nego išta". Joanikije je kazao da su podjele vještački izazvane, te da su činili sve da ih uklone za šta će, kaže, trebati puno vremena.

S ceremonije u Cetinjskom manastiru (Foto: Screenshoot)
S ceremonije u Cetinjskom manastiru (Foto: Screenshoot)

10:28 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, gostujući u jutarnjem programu Prva TV, kazao je da je BIA cijelu noć obavještavala rukovodstvo Srbije o dešavanjima u Crnoj Gori.

Aleksandar Vučić (Foto: Screenshoot)
Aleksandar Vučić (Foto: Screenshoot)

10:21 Osam osoba je privedeno, jedna je uhapšena zbog napada na službenu osobu lice, a dva policajca su povrijeđena, novi su podaci Uprave policije Crne Gore.

10:12 Nakon ustoličenja govor drži srpski patrijarh Porifirije koji je iz Cetinjskog manastira poručio da "nisu došli ništa da ukradu i otmu, već da izvrše sveti čin".

10:08 Mitropolit Joanikije ustoličen je danas u Cetinjskom manastiru nakon svečane liturgije.


10:03 RTCG javlja da je u Cetinjskom manastiru u toku liturgija, nakon čega će uslijediti ustoličenje.
U toku liturgija (Foto: RTCG)
U toku liturgija (Foto: RTCG)

10:00 Demonstranti koji od jučer protestuju na Cetinju zbog ustoličenja vladike Jaonikija u Cetinjskom manastiru napali su ekipu N1 televizije koja je izvještavala s ulica, javlja ova TV stanica.


09:55 Kako prenose novinari, na Dvorskom trgu više nema građana, a policija kontrolira taj prostor.

Policija kontrolira situaciju na trgu (Foto: RTCG)
Policija kontrolira situaciju na trgu (Foto: RTCG)

09:49 Vlada Sjedinjenih Američkih Država poziva sve strane u Crnoj Gori na hitno smirivanje situacije, objavila je američka Ambasada u Podgorici.

"Pozivamo građane da ne ispoljavaju svoj bijes prema policiji, dok ona pokušava da očuva javni red, a policiju da koristi samo sredstva koja su neophoda za uspostavljanje mira", poručuju iz američke Ambasade.

09:47 Policija je gotovo pa ispraznila Dvorski trg na Cetinju.

09:43 Zbog velike količine bačenog suzavca, kako javljaju reporteri s lica mjesta, Cetinjskom manastiru nije moguće prići.

09:36 Na barikadi na Belvederu došlo je do upotrebe vatrenog oružja, zvanično je potvrđeno iz Uprave policije. Nije bilo povrijeđenih. Ranije danas na istoj lokaciji se čula eksplozija, javlja reporter RTCG. Nakon što je zapaljena barikada na Belvederu, svi okupljeni su se uputili put Cetinja i manastira, gdje je u toku ustoličenje Joanikija.

Na Belvederu oko 8:30 (Foto: RTCG)
Na Belvederu oko 8:30 (Foto: RTCG)

09:25 Na Cetinju je prililkom intervencije policije došlo do prekomjerne upotrebe hemijskih sredstava, saopćio je Savjet za građansku kontrolu rada policije.

09:14 Reporteri "Vijesti" javljaju da su se na barikadi kod Belvedera čuli pucnji, nalik pucnjavi iz pištolja.

Postavljene barikade (Foto: Vijesti.me/Boris Pejović)
Postavljene barikade (Foto: Vijesti.me/Boris Pejović)

09:08 Iz Uprave policije potvrđeno je da na Cetinju ima više povrijeđenih demonstranata i službenika policije.

09:03 Savjetnik predsjednika Crne Gore Veselin Veljović uhapšen je danas, saopćio je premijer Zdravko Krivokapić. TVCG saznaje da je uhapšeno još pet osoba koje su učestvovale u neredima na Cetinju. Ranije, potpredsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović, objavio je na Twiteru snimak, kako je naveo, napada na policiju.

[TWITTER]1434393693012824064[/TWITTER]

"Pogledajte kako je Veselin Veljović, savjetnik predsjednika države i grupa poslanika DPS započela jutros napad na policiju", naveo je Abazović.

8:57 Sa zakašnjenjem je u Cetinjskom manastiru počelo ustoličenje vladike Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog.

Kako javljaju crnogorski mediji, na Cetinje su stigli Joanikije i patrijarh Porfirije, međutim dolazak ostalog sveštenstva je bilo kratko odgođeno zbog barikada na ulazu u grad.

Vijesti.me javljaju da su i oni stigli na Cetinje i ušli u manastir.

Kasno sinoć pojedini mediji su objavili da se odustalo od ustoličenja na Cetinju što je patrijarh Porfirije demantovao. Patrijarh Porfirije je rekao da ta vijest nije tačna, a sve je zvanično potvrdio i SPC.

U međuvremenu, tenzije se nastavljaju i jutros, policija na Cetinju bacila je od jutros više suzavaca prilikom čega je povrijeđeno četvero osoba.

Jedan od povrijeđenih
Jedan od povrijeđenih

Građani koji se protive ustoličenju i danas drže blokiran put Podgorica - Cetinje, odnosno ulaze u grad.