{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Sa Mladićem sam 1999. gledao fudbalsku utakmicu"

S
4.2.2010. u 17:25
0
0
"Sa Mladićem sam 1999. gledao fudbalsku utakmicu"
0
"Sa Mladićem sam 1999. gledao fudbalsku utakmicu"
general Ratko Mladić
Penzionisani general Vojske Jugoslavije Đorđe Ćurčin izjavio je danas pred Haškim tribunalom da je 1999. u Beogradu zajedno sa generalom Ratkom Mladićem gledao fudbalsku utakmicu Jugoslavija-Hrvatska, javlja srbijanska agencija Beta.
"Bio sam s generalom Mladićem na utakmici Jugoslavija-Hrvatska koju smo zajedno gledali...To nije bilo ništa tajno", rekao je general Ćurčin, u to vrijeme na visokom položaju u komandi Prve armije Vojske Jugoslavije.

Jedina utakmica između fudbalskih reprezentacija SR Jugoslavije i Hrvatske u Beogradu odigrana je 18. avgusta 1999. na stadionu Crvene zvezde.

General Đurčin je rekao da se sa Mladićem povremeno sretao od 1997. sve do januara 2002. godine, a da se poslije toga nisu ni vidjeli ni čuli.

Ćurčin je kazao i da "ni po koju cijenu" ne bi prijavio generala Mladića čak i da zna gdje je.

"I danas kažem da ne bih prijavio, uhapsio, ni isporučio generala Mladića ni po koju cijenu, kad bih znao gdje je. To je moj hipotetički odgovor na hipotetičko pitanje", rekao je Ćurčin, prenosi Beta.

Haški tribunal je generala Mladića 1995. optužio za genocid i zločine protiv čovječnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH.

Ćurčin je potvrdio da je Mladića nekoliko puta, tokom 1997. godine, posjetio u vojnom odmaralištu na Rajcu.

U posjetu Mladiću, po Ćurčinovom iskazu, u to vrijeme došao je i tadašnji načelnik Generalštaba VJ Momčilo Perišić.

Posvjedočio je i da je osoblju odmarališta na Rajcu tada rekao da nikome ne govori o Mladiću s ciljem da se "njemu ne nanese zlo", odnosno da ga ne bi otele snage NATO-a iz BiH ili "neke odmetničke grupe" iz Srbije.

General Ćurčin je pred Tribunalom iskaz dao kao svjedok odbrane na suđenju penzionisanom generalu MUP-a Srbije Vlastimiru Đorđeviću, optuženom za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine.

Tokom unakrsnog ispitivanja, zastupnica optužbe ga je, osporavajući njegovu vjerodostojnost, ispitivala o susretima s generalom Mladićem.

Prošle godine, Ćurčin je, na obavezujući poziv Tribunala, o tome svjedočio u procesu protiv generala Perišića, optuženog za zločine nad nesrbima u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici u periodu1992-95.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: