{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sa hrvatskom putovnicom se od danas možete zaposliti u 22 zemlje EU

S
1.7.2015. u 15:00
49
92
Sa hrvatskom putovnicom se od danas možete zaposliti u 22 zemlje EU
49
Sa hrvatskom putovnicom se od danas možete zaposliti u 22 zemlje EU
Hrvatski građani od danas mogu da se zapošljavaju u 22 zemlje članice EU bez ikakvih ograničenja, dok je pet zemalja odlučilo produžiti ograničenja na još tri godine, rečeno je u Evropskoj komisiji.
Evropska komisija zaprimila je službena obavještenja od Austrije, Holandije, Velike Britanije, Slovenije i Malte da zadržavaju ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika još tri godine, prenose hrvatski mediji.

Ovo ograničenje ne znači da hrvatski radnici uopšte ne mogu da rade u tim zemljama, nego im je za zapošljavanje potrebna radna dozvola.

Od 13 zemalja članica, koje su u prve dvije godine hrvatskog članstva u EU uvele ograničenja, njih osam nije poslalo nikakvo obavještenje Evropskoj komisiji, što automatski znači da otvaraju svoja tržišta rada i za hrvatske radnike, a to su Belgija, Kipar, Francuska, NJemačka, Grčka, Italija, Luksemburg i Španija.

Za Hrvatsku kao novu članicu Unije vrijedi prelazna odredba koja dopušta ostalim zemljama članicama da privremeno ograniče pristup svom tržištu rada na dvije, pet ili najviše sedam godina.

Slobodno kretanje radnika je jedna od četiri slobode u kojima uživaju građani EU, a ona uključuje pravo radnika na kretanje i boravak, pravo članova njihovih porodica na ulazak i boravak, pravo na rad u drugoj državi članici i pravo da se prema njima odnosi jednako kao i prema državljanima te države.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: