Regija
0

Sa Bregane i Harmice migranti prebačeni u unutrašnjost Slovenije

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Većina izbjeglica i migranata koji su zadnjih dana čekali na ulazak u Sloveniju na graničnim prijelazima Bregana i Harmica propušteni su tokom noći u Sloveniju i autobusima prevezeni u prihvatne centre u unutrašnjosti zemlje, tvrdi slovenska policija.

Alenka Drenik iz policijske uprave Novo Mesto rekla je jutros oko 6 sati da su u prihvatne centre u više gradova u unutrašnjosti s prijelaza Harmica migranti prebačeni sa dva autobusa i da ih tamo na prijelaz prema Austriji čeka još oko 150, dok je s Bregane prebačen najveći dio onih koji su tamo došli zadnjih dana, pa je tijekom noći u Sloveniju prihvaćeno oko 500 migranata i izbjeglica.

Slovenska policija potvrdila je da je tokom noći na jednom prijelazu s Hrvatskom gdje su migranti došlo do incidenta koji su, kako se navodi, izazvali aktivisti koji prate migrante, zbog čega je prijelaz na jedan sat bio zatvoren.

Sporo propuštanje migranata s prijelaza s Hrvatskom slovenske vlasti tumače nedovoljnim kapacitetima za njihov prihvat u Sloveniji, gdje moraju biti registrirani kako bi mogli dalje jer u Sloveniji u prihvatnim centrima mogu ostati samo privremeno, a onda se upućuju prema granici s Austrijom.

Austrija je tokom noći prihvatila oko 250 migranata i izbjeglica koji su bili smješteni u obližnjim prihvatnim centrima u Gornjoj Radgoni uz granicu s Austrijom i Lendavi uz granicu s Mađarskom, objavio je slovenski radio.

O izbjegličkom problemu koji se pojavio u Sloveniji gdje je od oko 3.000 izbjeglica koji su u nju ušli azil zatražilo samo sedam izbjeglica, jer žele uglavnom dalje u zapadnu Evropu, većinom u Njemačku, jučer je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel telefonski razgovarao premijer Miro Cerar.

Kako navode slovenski javni mediji Merkel je tom prilikom pohvalila "profesionalni" odnos Slovenije u tretmanu migranata i izbjeglica, dok je Cerar upozorio na probleme s kojima se Slovenija u sadašnjem migrantskom valu susreće i upozorio na potrebu da se na samitu u srijedu za izbjegličku krizu nađe zajedničko evropsko rješenje.

Slovenski mediji ocjenjuju da će presudnu ulogu na samitu imati Njemačka, te upozoravaju da je u njemačkom parlamentu u postupku novo zakonsko rješenje koje bi smanjilo priljev izbjeglica u tu zemlju jer bi se socijalna pomoć azilantima, kako navode, radikalno smanjila, mogućnosti za readmisiju povećale, a "balkanske" zemlje proglasile sigurnima za njihov ostanak.