Priznanje Kosova
0

S. Arabiju slijedit će i druge zemlje arapskog svijeta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kosovsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je i službeno u utorak da je Saudijska Arabija priznala neovisnost Kosova, a ministar vanjskih poslova Skender Hyseni ocijenio je to vrlo značajnim izrazivši očekivanje da će taj potez slijediti i druge arapske i muslimanske zemlje.

Hyseni je najavio skoru razmjenu diplomatskih nota između dviju zemalja, ocijenivši da se radi o jednoj od najutjecajnijih zemalja u arapskom svijetu, ne samo u Arapskoj ligi već i u Organizaciji islamske konferencije. Hyseni je dodao kako ima signala da će slijediti nova priznanja iz zemalja arapskog, ali i iz drugih dijelova svijeta.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu pozdravio je u utorak odluku Saudijske Arabije o priznanju kosovske neovisnosti ocijenivši kako je ona ohrabrenje za ostale zemlje toga dijela svijeta.

Srbijanski šef diplomacije Vuk Jeremić izrazio je pak u ponedjeljak u Bruxellesu "duboko žaljenje" zbog ove odluke, ponovivši da Srbija nikada neće priznati kosovsku neovisnost čak i u slučaju da Međunarodni sud pravde ocijeni da time nije prekršeno međunarodno pravo.

Saudijska Arabija je 58. država svijeta koja je priznala Kosovo i druga arapska zemlja, nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je to učinila.