Rođena u Maglaju
0

Ruža Tomašić, nova zvijezda hrvatske politike: Bivša policajka i kaskaderka ubjedljiva na EU izborima

Klix.ba
Ruža Tomašić uvjerljivo je na jučerašnjim izborima u Hrvatskoj za Evropski parlament osvojila svoj drugi mandat zaredom u toj instituciji. Iako dolazi iz male stranke s obzirom na broj glasova, očigledno je da je Tomašić nova zvijezda hrvatske politike.

Ruža Tomašić je sa svojom Hrvatskom konzervativnom strankom u sklopu koalicije HRAST osvojila 76,45 posto od ukupnog broja glasova koalicije, odnosno 69.989 glasa, što je pojedinačno najviše od svih kandidata.

Iza ove političarke je više nego zanimljiva karijera i biografija. Rođena je u Maglaju, ali je živjela u Velikoj Kopanici. Bavila se rukometom, ali je odselila u Kanadu kod sestre, gdje je završila policijsku akademiju te se zaposlila kao policajka na motociklu u Odjelu protiv droge i maloljetničke delikvencije.

Zanimljivo je da je bila i kaskaderka i to u popularnim američkim serijama "Dosje X" i "Millennium".

Na poziv Franje Tuđmana vratila se u Hrvatsku i postala dio predsjedničkog osiguranja u Banskim dvorima, a radila je i na osiguranju Stjepana Mesića.

Bila je saborska zastupnica HSP-a od 2003. do 2008. godine. Zbog nezadovoljstva u vezi s Antom Đapićem i njegovim načinom vođenja Hrvatske stranke prava, 6. septembra 2009. godine osniva se Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević. Na konvenciji u Iloku kao prva predsjednica stranke izabrana je Ruža Tomašić.

Na izborima za Evropski parlament 2013. godine koji su održani sistemom preferencijalnog glasanja (glasanje za "otvorenu" listu) izabrana je sa 64.758 glasova. Godine 2014. napušta HSP Ante Starčević i pridružuje se Hrvatskoj konzervativnoj stranci, za čiju je predsjednicu izabrana 2015.

Ruža Tomašić je u BiH osvojila 1.723 glasa.