{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusko Ministarstvo spoljnih poslova: Pristrasnost suda u Hagu

S
17.11.2012. u 16:18
0
14
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova: Pristrasnost suda u Hagu
0
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova: Pristrasnost suda u Hagu
(Foto: Arhiv/AFP)
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču pred Haškim tribunalom pokazuje da su presude tribunala politički pristrasne.
"Izrečena presuda ponovo stavlja pod sumnju deklarisanu objektivnost i nepristrasnost Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva.

U saopštenju se ističe da oslobađajuća presuda Haškog tribunala za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača stavlja pod sumnju objektivnost i nepristrasnost tog suda.

Rusija sa žaljenjem konstatuje da Tribunal nije uspio da postane zaista nepristrasan organ međunarodnog pravosuđa sa jednakim odnosom prema svim stranama u konfliktu na teritoriji Jugoslavije.

"Sudeći po izvještajima medija, presuda je izazvala čuđenje čak i bivšeg tužioca Haškog tribunala Carle del Ponte, koja je u svoje vrijeme dala značajan 'doprinos' formiranju jednostrane antisrpske politike Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju", ističe se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da skeptičnost povodom presude potvrđuje i to što su dvoje od pet sudija odbili da je podrže.

U saopštenju se navodi da Rusija potvrđuje svoju čvrstu poziciju u korist prestanka rada Haškog tribunala u roku utvrđenom rezolucijom 1966 Vijeća sigurnosti UN iz 2010. godine.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je juče hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, koji su pred ovim sudom u aprilu 2011. godine prvostepenom presudom osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora za ratne zločine počinjene nad Srbima 1995. godine tokom vojne operacije "Oluja".

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: