|

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova: Pristrasnost suda u Hagu

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova: Pristrasnost suda u Hagu
0
S
SRNA
17.11.2012. u 16:18
14
komentara
0

dijeljenja
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova: Pristrasnost suda u Hagu (Foto: Arhiv/AFP)
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču pred Haškim tribunalom pokazuje da su presude tribunala politički pristrasne.
"Izrečena presuda ponovo stavlja pod sumnju deklarisanu objektivnost i nepristrasnost Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva.

U saopštenju se ističe da oslobađajuća presuda Haškog tribunala za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača stavlja pod sumnju objektivnost i nepristrasnost tog suda.

Rusija sa žaljenjem konstatuje da Tribunal nije uspio da postane zaista nepristrasan organ međunarodnog pravosuđa sa jednakim odnosom prema svim stranama u konfliktu na teritoriji Jugoslavije.

"Sudeći po izvještajima medija, presuda je izazvala čuđenje čak i bivšeg tužioca Haškog tribunala Carle del Ponte, koja je u svoje vrijeme dala značajan 'doprinos' formiranju jednostrane antisrpske politike Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju", ističe se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da skeptičnost povodom presude potvrđuje i to što su dvoje od pet sudija odbili da je podrže.

U saopštenju se navodi da Rusija potvrđuje svoju čvrstu poziciju u korist prestanka rada Haškog tribunala u roku utvrđenom rezolucijom 1966 Vijeća sigurnosti UN iz 2010. godine.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je juče hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, koji su pred ovim sudom u aprilu 2011. godine prvostepenom presudom osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora za ratne zločine počinjene nad Srbima 1995. godine tokom vojne operacije "Oluja".
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...