Kurir
0

Rusija traži suđenje Karadžiću u Beogradu?

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusija bi mogla zatražiti da se Radovanu Karadžiću sudi u Beogradu i spremna je da uloži veto na produženje rada Haškog tribunala, koji bi trebalo da se ugasi do 2010. godine, saznaje srbijanski Kurir.

Kako pripreme za suđenje u Hagu traju obično godinu dana, suđenje bi moglo početi tek na jesen 2009., a za tri mjeseca se može donijeti prvostepena presuda. Do kraja te godine moraju se završiti prvostepeni postupci, a žalbeni do kraja 2010. godine.

Advokat Borivoje Borović ne vjeruje, piše Kurir, da će Haški tribunal dozvoliti da ovo suđenje bude van njihove nadležnosti.

  • Oni ne mogu da prežale što je Milošević umro. Pošto Ratka Mladića neće uhvatiti, Karadžić im je poslednje zvučno ime koje mogu iskoristiti kao žrtveno jagnje. Mislim da će spojiti predmet s nekim postojećim ili skratiti i ubrzati postupak, čime će mu otežati odbranu - procenjuje Borović.

Sličnog mišljenja je Darko Trifunović sa Fakulteta bezbjednosti, koji kaže da Hag već dugo čeka ovaj proces i podseća da oni ne propuštaju priliku za velika suđenja. Obojica Kurirovih sagovornika se slažu da je Hag čak i najbolje rešenje za Karadžića.

  • U Sarajevu su ljudi ostrašćeni, a i u Beogradu su izricane drakonske kazne, mnogo veće nego u Tribunalu. U Hagu je velika medijska pažnja, a Karadžić je mnogo nezgodan svedok za Holbrookea, koji će biti u veoma nezavidnoj poziciji - kaže Trifunović.

Borović ističe da se može desiti da suđenje započne u Hagu, pa ako se ne završi, da se prebaci u Sarajevo, gde je istureno odjeljenje Tribunala.

  • Ne bi bilo dobro da mu sude u Beogradu, jer se tu sudije utrkuju ko će optužene staviti u teži položaj. U slučaju Ovčara, na primer, priznavali su izjave svjedoka za koje je sud u Hagu utvrdio da su lagali - navodi Borović, a prenosi Kurir.