Regija
0

Rusija izjavu Holbrookea smatra "čistom laži"

FENA
Rusija je u petak odbacila kao netačne spekulacije da stoji iza nereda u Beogradu koji su uslijedili u četvrtak uvečer nakon mitinga "Kosovo je Srbija".

Stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Dmitrij Rogozin odbacio je kao "čistu laž" izjavu bivšega američkog izaslanika za Balkan Richarda Holbrookea da Rusija ima veze sa sinoćnjim neredima u Beogradu kada je zapaljena ambasada SAD-a.

"To je čista laž. To je pokušaj da se Rusiji pripiše odgovornost za očigledno spontanu reakciju srpskog društva", rekao je Rogozin u uključenju u program ruske televizije iz Bruxellesa.

Ruski predstavnik u NATO-u primijetio je da je tako Moskvi moguće pripisati i "odgovornost za uragane u američkim državama ili pad američkog satelita na Poljsku".

"Kada iz zemlje otkidaju srce, ona neće mirno promatrati kako joj iz tijela teče krv. Ne bismo ni mi mirno gledali kada bi od nas otkidali Vladimirsku oblast. Kosovo je zemlja na kojoj se rađala srpska pravoslavna civilizacija", istakao je Rogozin.

"Više puta su nam nagovještavali kako treba da izmijenimo poziciju o 'kosovskom pitanju', ali je pritisak na nas beskoristan. Na našoj strani je istina i ona nam omogućava da zauzmemo jasnu poziciju", kazao je ruski ambasador pri NATO-u.

Holbrookeove tvrdnje jasno su odbacili i predstavnik ruskog ministarstva vanjskih poslova Mihail Kaminjin i predsjednik gornjeg doma ruskog parlamenta Sergej Mironov.

"Ove izjave smatramo neprimjerenima. Njima se pokušava svaliti krivica na drugoga. Ljudi koji su zalagali za proglašenje nezavisnosti Kosova trebalo je da predvide posljedice ovog koraka. A Richard Holbrooke, koji je dosta učestvovao u balkanskim zbivanjima, morao je to znati", kazao je Kaminjin.

Mironov je istakao da Rusija nije nikog i nikada podsticala na ekstremističke akcije.

"Mislimo da je nedopustivo uništavati i paliti, čak i ako se rukovodite svetim motivima", kazao je on i naglasio da "neredi nisu ono čemu treba pribjeći u takvoj situaciji", prenio je Itar-Tass.