Regija
0

Rusija i Srbija potpisale sporazum o energetici

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rusija i Srbija potpisale su u petak sporazum o saradnji u oblasti energetike i protokol prema kome ruski "Gaspromnjaft" kupuje 51 posto akcija Naftne industrije Srbije (NIS).

Poptpisivanju sporazuma, kome su prisustvovali predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, predsjednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica, prethodio je u Kremlju sastanak srpskoga i ruskog državnog vrha o rješavanju statusa Kosova i unapređenju energetske saradnje.

Narod Srbije ima u Rusiji pouzdanog prijatelja i partnera, rekao je ruski predsjednik Putin u razgovoru s državnim vrhom Srbije, potvrđujući još jednom da se Rusija katogorički protivi jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova.

To nosi u sebi ozbiljnu štetu za cijeli sistem međunarodnog prava, donoseći negativne posljedice za Balkan, za svijet i za stabilnost drugih regija, rekao je Putin a prenio Tanjug.

Predsjednik Srbije Boris Tadić istakao je u razgovoru da Srbija nikada neće odustati od zaštite svojih legitimnih interesa na Kosovu i da je spremna na sporazumijevanje i kompromis, ali da bi čitav proces trebalo da teče kroz Vijeće sigurnosti UN-a.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica rekao je da su Rusija i Srbija do sada vodile zajedničku politiku u odbrani teritorijalnog integriteta Srbije istovremeno štiteći međunarodno pravo i stabilnost.

Uz ocjenu da je podrška Rusije "principijelna i bratska", Koštunica je upozorio da Srbiji u ovom trenutku prijeti jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i stvaranje lažne države na njenoj teritoriji.

Investicijska vrijednost Sporazuma o saradnji u oblasti energetike Srbije i Ruske Federacije, koji je u petak potpisan u Moskvi, procjenjuje se na najmanje 2,4 milijardi eura, od čega je predviđeni iznos prodaje 51 posto kapitala i investicija u NIS najmanje oko 900 miliona eura.

Sporazum, koji je Vlada Srbije objavila na svojoj Internet stranici, predviđa da se "Gaspromu" direktnom pogodbom proda najmanje 51 posto udjela NIS-a, po cijeni od 400 miliona eura, uz dodatnih najmanje 500 miliona eura za investicije.

Prema ranije iznesenoj gruboj procjeni ministra energetike i rudarstva Aleksandar Popovića, vrijednost investicije za izgradnju gasovoda kroz Srbiju u dužini od oko 400 kiliometara i podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru iznosit će najmanje 1,5 milijardu eura.