Regija
14

Rusi poručili Amerikancima: Batalite vaše dvostruke standarde o hemijskom oružju

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Rusija poziva SAD da napuste dvostruke standarde kad je riječ o pitanjima vezanim za hemijsko oružje u Iraku i Siriji, saopćilo je danas rusko Ministarstvo vanjskih poslova u komentaru na članak koji je objavio "New York Times".

Američki list je naveo zvanične izvore i dokumenta američkog Ministarstva odbrane, koji su donedavno držani u tajnosti, a iz kojih se saznaje da su međunarodne koalicione snage od 2004. do 2011. u Iraku otkrile i tajno eliminirale 5.000 komada hemijskog oružja, koje je proizvedeno tokom iračko-iranskog oružanog sukoba uz upotrebu zapadnih tehnologija, navodi se u saopćenju.

Ova vijest pokreće suštinska pitanja sa stanovišta postojećih normi međunarodnog zakona, ističe rusko Ministarstvo, a prenosi Itar-Tas s.

Nakon otkrića hemijskog oružja, trebalo je da SAD, u skladu s obavezama sadržanim u Konvenciji o hemijskom oružju, propisno obavijeste Organizaciju za zabranu hemijskog oružja i tek potom da ga eliminira pod kontrolom te organizacije, ali to nije učinjeno iz razloga koji sada postaju jasni, stoji u saopćenju.

Rusko Ministarstvo konstatira da, s druge strane, Washington i njegovi saveznici nastavljaju obimnu kampanju optuživanja sirijskih vlasti da navodno tajno sprovode svoj program hemijskog oružja.

Rusi tvrde da Washington vrši organiziranu kampanju pritiskajući Siriju zbog hemijskog oružja.

Povrh toga, prije nego što je Organizacija za zabranu hemijskog oružja završila specijalnu istragu na osnovu optužbi da je u Siriji u vojne svrhe korišteno oružje koje je sadržalo hlorin, donijeta je presuda kojom je odgovornost kategorično prebačena na vladu predsjednika Bašara al-Asada, navodi ruska agencija.

"New York Times" je prošle nedjelje objavio tekst u kojem se kaže da su američki vojnici, pet godina nakon što je tadašnji predsjednik George W. Bush poslao trupe u Irak, ušli u "tajno poglavlje" dugog i žestokog angažiranja SAD u Iraku.

Naime, kako piše njujorški dnevnik, američki vojnici i iračke trupe koje su prošle kroz američku obuku su u periodu od 2004. do 2011. više puta nailazili na hemijsko oružje koje je preostalo iz vremena vladavine Sadama Huseina, a u najmanje šest slučajeva su tom prilikom zadobili povrede i pretrpjeli posljedice.

Američke trupe su tajno izvijestile da su pronašle oko 5.000 hemijskih bojevih glava, granata s iperitom ili sarinom i avionskih bombi, kako se saznaje iz intervjua s desetinama učesnika borbi u Iraku, iračkih i američkih zvaničnika i redigiranih obavještajnih dokumenata dobijenih u skladu sa Zakonom o slobodi informiranja, navodi "New York Times".

Pri tom, američka vojska u većini slučajva nije primjenjivala mjere koje su bile zakonom predviđene kad je riječ o liječenju vojnika koji su pretrpjeli posljedice usljed izloženosti dejstvu hemijskog oružja, piše američki list u jednom od više tekstova na tu temu.