Slovenija
0

Rupelovo imenovanje izazvalo buru

FENA
U Sloveniji se ne smiruju raspre izazvane odlukom premijera Boruta Pahora da Dimitrija Rupela imenuje svojim vanjskopolitičkim savjetnikom, odnosno posebnim izaslanikom ili "letećim ambasadorom".

Pahor je u četvrtak objasnio da je riječ o pragmatičnu potezu koji će smiriti polemike nastale pošto je predsjednik države uskratio vjerodajnice za odlazak na veleposlanička mjesta predloženicima bivše Vlade, među njima i Rupelu. Također je kazao da želi iskoristiti Rupelovo iskustvo i njegove veze s brojim europskim političarima, no unatoč tomu pojavila su se nagađanja da se novi premijer želi "nagoditi" s prijašnjom Vladom kako bi imao širi manevarski prostor za mjere gospodarske politike koje će tek uslijediti i ne će biti uvijek dočekane pljeskom.

Medijska nagađanja da će Pahor za savjetnika za sigurnost u svom kabinetu imenovati bivšeg premijera Janeza Janšu zanijekali su iz Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS).

Glede Rupelova imenovanja krugovi bliski Pahoru tvrde da se bivši ministar ne će upletati u poslove novog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara te da je Rupelu namijenjeno "činovničko" mjesto, a ne istaknut položaj s kojega bi mogao utjecati na kreiranje vanjske politike ili izazivati kontroverze u javnosti izjavama koje su obično vođene njegovim mediteranskim temperamentom.

Milan Brglez, stručnjak za diplomatske odnose s ljubljanskog Fakulteta političkih znanosti, podsjeća da je imenovanje posebnih izaslanika uobičajeno za dužnosnike međunarodnih ustanova ili organizacija, ali ne za predsjednike vlada, te da pravu Rupelovu ulogu za novu Vladu tek treba odrediti.

Poslovni list "Finance" objavio je u petak da Pahorovu neočekivanu odluku kritizira i Aurelio Juri koji je Pahora naslijedio u Europskom parlamentu.

"To je pogrješka koja će imati posljedice na provedbu vanjske politike o kakvoj se dogovorila koalicija, no ujedno je to i loš znak Hrvatskoj i Europskoj uniji", rekao je Juri.

Ugledni politički analitičar i kolumnist ljubljanskog "Dnevnika" Vlado Miheljak priznaje da je alergičan na svaki spomen mogućeg nagodbenjaštva Pahorove Vlade s desnicom. Zato u povodu najavljena Rupelova angažiranja kaže da je to "Pahorova najslabija odluka u zadnjih nekoliko godina, a šokirani su i njegovi birači".

Miheljak upozorava da bi angažiranje Rupela moglo "načeti ionako ne previše stabilnu Pahorovu koaliciju", prenose ljubljanski mediji.