Regija
0

Rupel u ime EU pozdravio pobjedu proeuropskih snaga u Srbiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pobjeda proeuropskih snaga na izborima u Srbiji iznenađujuće je visoka te predstavlja dobru vijest za jugoistočnu Europu, Balkan i Sloveniju, izjavio je u nedjelju navečer za Slovensku tiskovnu agenciju STA, u svojoj prvoj reakciji nakon objave rezultata, slovenski ministar vanjskih poslova i predsjedatelj ministarskog vijeća EU Dimitrij Rupel.

Rupel je rekao da je pobjeda snaga koje predvodi predsjednik Boris Tadić važna za stabilnost u regiji i nastavak gospodarskog razvitka. Tako su potvrđena kao pravilna nastojanja Slovenije, koja se je u okviru Europske unije zauzimala za davanje poticaja Srbiji, odnosno njenim proeuropskim snagama, među ostalim i putem potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom, do čega je došlo krajem prošlog mjeseca, istaknuo je slovenski šef diplomacije.

Slovensko predsjedništvo Europske unije, u svom priopćenju objavljenom u nedjelju navečer, toplo je pozdravilo "jasnu pobjedu proeuropskih snaga na prijevremenim izborima u Srbiji", te izrazilo nadu da će uskoro biti sastavljena nova vlada s jasnim europskim programom.

Bude li Srbija ispunila uvjete koji su joj postavljeni te ostvarila punu suradnju sa sudom u Haagu, rezultat izbora morao bi joj omogućiti napredak na njenu putu u EU, uključujući i dobivanje status kandidatkinje, navelo je u izjavi slovensko predsjedništvo EU-a.

U priopćenju se pozdravlja mirno održavanje izbora, koje su se, kako se ocjenjuje, prema prvim procjenama odvijali "na slobodan i demokratski način". Također se dodaje kako se očekuje da se nova vlada "konstruktivno angažira u regionalnoj suradnji".