|

Rupel: Srbijanska rezolucija o Kosovu je za domaću upotrebu

Rupel: Srbijanska rezolucija o Kosovu je za domaću upotrebu
0
F
FENA
27.12.2007. u 16:57
0
komentara
0

dijeljenja
Rupel: Srbijanska rezolucija o Kosovu je za domaću upotrebu Foto: Reuters
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ocijenio je u četvrtak da rezolucija o Kosovu koju je u srijedu prihvatila srbijanska skupština ne znači odricanje Srbije od buduće integracije u EU nego je namijenjena "domaćoj upotrebi" zbog blizine predsjedničkih izbora.
"To treba gledati u svjetlu predstojećih izbora, većina operacija u Beogradu je za domaću predizbornu upotrebu", rekao je Rupel čija zemlja za nekoliko dana preuzima predsjedanje Europskom unijom tijekom kojega će joj Kosovo biti jedan od prioriteta.

Rupel je u razgovoru za slovensku tiskovnu agenciju STA rekao da istraživanja pokazuju kako većina Srba želi u Europsku uniju i da je stajalište službenog Beograda da su europska budućnost Srbije i pitanje statusa Kosova "odvojena pitanja".

"Mislim da se njihovo stajalište u vezi s tim nije promijenilo", rekao je Rupel koji smatra da bi suprotna pozicija Srbiju dovela u težak položaj.

"Treba se pitati kako bi dugoročno mogla preživjeti zemlja okružena članicama EU-a ako i sama nije u toj integraciji", rekao je Rupel.

No članstvo u EU-u je dobrovoljno i na to se nikoga ne može prisiliti, rekao je Rupel i ponovio poznata stajališta Ljubljane o statusu Kosova, odnosno to da je sadašnje stanje neodrživo i da u tom pogledu nešto treba učiniti.

"Jedan od načina rješenja je Ahtisaarijev plan i ja za sada bolji ne vidim", rekao je Rupel za slovensku tiskovnu agenciju STA.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.