Regija
0

Rupel: Srbijanska rezolucija o Kosovu je za domaću upotrebu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ocijenio je u četvrtak da rezolucija o Kosovu koju je u srijedu prihvatila srbijanska skupština ne znači odricanje Srbije od buduće integracije u EU nego je namijenjena "domaćoj upotrebi" zbog blizine predsjedničkih izbora.

"To treba gledati u svjetlu predstojećih izbora, većina operacija u Beogradu je za domaću predizbornu upotrebu", rekao je Rupel čija zemlja za nekoliko dana preuzima predsjedanje Europskom unijom tijekom kojega će joj Kosovo biti jedan od prioriteta.

Rupel je u razgovoru za slovensku tiskovnu agenciju STA rekao da istraživanja pokazuju kako većina Srba želi u Europsku uniju i da je stajalište službenog Beograda da su europska budućnost Srbije i pitanje statusa Kosova "odvojena pitanja".

"Mislim da se njihovo stajalište u vezi s tim nije promijenilo", rekao je Rupel koji smatra da bi suprotna pozicija Srbiju dovela u težak položaj.

"Treba se pitati kako bi dugoročno mogla preživjeti zemlja okružena članicama EU-a ako i sama nije u toj integraciji", rekao je Rupel.

No članstvo u EU-u je dobrovoljno i na to se nikoga ne može prisiliti, rekao je Rupel i ponovio poznata stajališta Ljubljane o statusu Kosova, odnosno to da je sadašnje stanje neodrživo i da u tom pogledu nešto treba učiniti.

"Jedan od načina rješenja je Ahtisaarijev plan i ja za sada bolji ne vidim", rekao je Rupel za slovensku tiskovnu agenciju STA.