Regija
0

Rupel: Srbija može u EU bez priznavanja Kosova

FENA
Ministar vanjskih poslova Slovenije Dimitrij Rupel izjavio je za beogradske "Večernje novosti" od utorka da "niko ne postavlja Srbiji pitanje može li u Europsku uniju ako ne prizna Kosovo", a dijelove tog intervjua prenose u utorak i beogradski elektronički mediji.

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju pokazuje put Srbije u EU, a koliko je meni poznato, u tom dokumentu nema takvih uvjeta", kazao je ministar Rupel za "Večernje novosti", dodavši da "naravno, europsku perspektivu imaju i Srbija i Kosovo" te da "Srbija u tome ima određenu prednost".

Šef slovenske diplomacije je rekao "da će Srbija postati članica EU-a, jer je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji treba prihvatiti svih 27 članica. Time je EU Srbiji otvorila svoja vrata. Sada je na Srbiji da počne primjenu sporazuma išto prije to uradi, prije će postati članica EU-a".

Po Rupelovim riječima, Srbija raspolaže odgovarajućom državnom strukturom, ministarstva su dobro organizirana, parlamentarizam utemeljen i sve to joj omogućava da već u od roku dvije do tri godine ispuni uvjete za članstvo. "To je naša iskrena želja", dodao je Rupel.

Povodom ocjena da Srbija ne surađuje s Međunarodnim tribunalom u Den Haagu i da zato taj sporazum ne može biti primijenjen, Rupel je rekao kako je u zaključku Vijeća ministara EU dano "zeleno svjetlo za SSP", a kao uvjet za ratifikaciju navedena je puna suradnja s ICTY-em", dodavši da će "o tome je li suradnja potpuna ili ne odlučiti Vijeće ministara".

Govoreći o izboru srbijanske vlade, Rupel je rekao kako vladu u Beogradu ne može birati ni EU, ni Slovenija, već da je to pitanje srbijanskih birača i stranaka, no da je u interesu Srbije da vlada koja bude formirana bude što bliža europskim načelima, što će pospješiti proces uključenja Srbije u EU.

"Mi želimo da Srbija dobije najbolju i najefikasniju proeuropsku vladu, ali niko u EU neće utjecati na odluke koje moraju biti donesene u srpskoj politici i parlamentu", kazao je Rupel.

On je istaknuo i da je očuvanjem stabilnog zapadnog Balkana Slovenija ispunila glavni cilj predsjedanja Europskom unijom.