Regija
0

Rupel: Podržati Srbiju kroz potpisivanje SSP-a

FENA
Ministar vanjskih poslova Slovenije Dimitrij Rupel izjavio je danas u Beču da Srbiju, koja teži da se približi Evropskoj uniji, treba podržati kroz potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koje će, kako je rekao, uslijediti uskoro, "čim to bude moguće".

Srbiji se u njenom nastojanju da se približi EU mogu uputiti signali, naprimjer, kroz potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, rekao je šef diplomatije Slovenije, koja predsjedava EU u prvih šest mjeseci ove godine, u obraćanju Stalnom vijeću Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

Rupel je također naglasio značaj nastavka rada misije OSCE-a na Kosovu, "bez obzira na ishod pregovora ili daljeg razvoja vezano za budući status pokrajine".

"Važna je posljednja odluka Stalnog vijeća OSCE-a, kojom je produžen mandat misiji ove organizacije na Kosovu. Nastavak prisustva OSCE-a u ključnim oblastima, kao što su nadgledanje poštovanja ljudskih prava, izgradnja institucija i vladavina prava sada je važniji nego ikada", poručio je Rupel.

"EU je zbog toga uvjerena da misija OSCE-a mora biti u stanju da nastavi sa svojim bitnim radom, bez obzira na ishod pregovora ili daljeg razvoja vezano za budući status pokrajine", kazao je Rupel.

Rupel je izjavio da će EU i dalje imati "važnu ulogu na Kosovu" jer je, kako je rekao, Kosovo evropsko pitanje i odgovornost EU, ocjenjujući da odluke treba donositi konsenzusom kako bi se postigla održiva stabilnost u regionu.

"Slovenija je uvjerena da je stabilnost jugoistočne Evrope od velikog značaja za bezbjednost i prosperitet EU. Imajući to u vidu, Slovenija namjerava da osnaži evropsku perspektivu za zemlje zapadnog Balkana", istakao je Rupel.

Rupel je rekao da će Slovenija raditi na ponovnom potvrđivanju agende iz Soluna od 2003., "mogućem završetku mreže Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa zemljama tog regiona", kao i na jačanju regionalne saradnje u mnogim oblastima.

"Proces širenja i politika susjedstva su na samom vrhu prioriteta Slovenije", kazao je šef slovenske diplomatije.

Govoreći o prioritetima Slovenije, Rupel je rekao da postoji pet glavnih oblasti - budućnost EU i implementacija sporazuma o reformi, uspješno pokretanje novog ciklusa Lisabonske strategije, klimatska i energetska pitanja, jačanje evropske perspektive za zapadni Balkan i dijalog među kulturama, vjerama i tradicijama u kontekstu evropske godine međukulturalnog dijaloga, javio je Tanjug.

On je podvukao da je slovensko predsjedavanje EU pod sloganom "Sinergija za Evropu" i naglasio da Ljubljana namjerava da poboljša i produbi odnose OSCE-a i Unije.