Regija
0

Rupel: Odnosi s Hrvatskom pozitivni i zapleteni

FENA
Bilanca odnosa s Hrvatskom u vremenu sadašnje Vlade premijera Janeza Janše je pozitivna, ali i "zapletena", ocijenio je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u utorak na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o rezultatima sadašnje vlade na području vanjskih poslova u zadnje četiri godine.

Odnosi s Hrvatskom su s jedne strane komplicirani, ali odlični na nizu područja, rekao je Rupel. Kao odlične Rupel je okarakterizirao gospodarske odnose, podsjetivši da je međusobna robna razmjena dosegla 2,5 milijardi eura. Rupel je istaknuo i "dobre međuljudske odnose" te velik broj slovenskih turista koji posjećuju Hrvatsku.

Spominjući najvažnije susrete i dogovore s hrvatskim vlastima u zadnjih nekoliko godina, Rupel je rekao da su dvije vlade na zajedničkom sastanku na Brijunima 2005. godine potpisale sporazum o izbjegavanju incidenata, te da je za Sloveniju vrlo važna njegova odredba da se na granici uvažava stanje koje je vrijedilo prilikom osamostaljivanja dviju država, odnosno nekadašnja međurepublička granica.

Za Ljubljanu je vrlo važan i sporazum kojim je pitanje vlasništva nad nekretninama riješeno na načelu reciprociteta budući da, kako je rekao Rupel, mnogo slovenskih državljana ima ili želi imati nekretnine u Hrvatskoj.

Rupel je naglasio i važnost dogovora dvojice premijera s Bleda prošle godine prema kojem će se pitanje spornih dijelova granice riješiti preko međunarodne arbitraže, odnosno pravosudne instancije.

Uz to Rupel je naglasio da je ove godine uspješno riješeno i pitanje ZERP-a.

"Odluka o primjeni ZERP-a dogodila se na početku našeg predsjedanja EU-om i iznenadila nas je, ali je to uspješno riješeno", rekao je Rupel.