Regija
0

Rupel: Mislim da će Slovenija priznati Kosovo

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenski ministar vanjskih poslova i predsjedavajući Vijeća ministara vanjskih poslova EU Dimitrij Rupel izjavio je u utorak da nijedna država Europske unije nije izrijekom rekla da neće priznati Kosovo, te da će to po svoj prilici učiniti i Slovenija.

"Nijedna država Europske unije nije rekla izrijekom da neće priznati Kosovo", rekao je Rupel, upitan o različitim reakcijama država članica EU-a na to pitanje.

Rupel je pojasnio da za sada neke države imaju rezerve prema toj odluci zbog unutarnje situacije i odnosa s manjinama, dok su Cipar i Španjolska rezervirani jer se nalaze usred izbornog procesa.

Rupel je kao jednu od važnih odluka sa sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak istaknuo zakljuèak da je proglašenje neovisnosti Kosova sluèaj "sui generis", bez presedana, te da zato države koje priznaju Kosovo ne krše meðunarodno pravo.

Upitan postoji li u slovenskoj vladi dilema treba li parlamentu predložiti priznanje nezavisnosti Kosova, Rupel je rekao: "Ja mislim da će Slovenija priznati Kosovo, ali ne mogu reći kada".

Rupel je u ponedjeljak u Bruxellesu izjavio da će o Kosovu slovenska vlada raspravljati na svojoj redovnoj sjednici u četvrtak.

Rupel je također izrazio čuđenje najavom da će Srbija povući svog veleposlanika iz Ljubljane ako Slovenija prizna neovisnost Kosova.

"Mislim da bi to bio neobičan način kažnjavanja države u kojoj se veleposlanik nalazi i djeluje jer mislim da Srbija treba diplomatske kontakte", rekao je Rupel. Dodao je da su Slovenci i Srbi uvijek, osim u vrijeme Miloševića, imali dobre i prijateljske odnose i da je Slovenija odličan zagovornik interesa Srbije u Europskoj uniji.