Regija
0

Rupel: Kosovo je "jedinstven slučaj"

FENA
Šef slovenske diplomatije Dmitrij Rupel izjavio je u Tbilisiju da je primjer Kosova jedinstven i da ga ne treba posmatrati kao presedan za rješavanje konflikata drugdje u svijetu.

"Evropska unija je više puta ukazivala da je Kosovo jedinstven primjer i on ne treba da bude prihvaćen kao presedan", rekao je Rupel u glavnom gradu Gruzije, od koje su se otcijepile autonomije Abhazija i Južna Osetije.

Prema riječima šefa slovenske diplomatije, EU je "riješila pitanje upućivanja svoje misije na Kosovo, što znači da ćemo mi pružiti pomoć u rješavanju problema", prenio je Itar-Tass.

Rupel je u Tbilisi doputovao na čelu evropske "ministarske trojke", u kojoj su, pored njega, evropski komesar za vanjske poslove Benita Ferrero-Waldner i predstavnik Francuske koja će u drugoj polovini godine predsjedavati EU - šef Odjeljenja za Evropu francuskog Ministarstva vanjskih poslova Jacques Fort.

Ministar vanjskih poslova Gruzije David Bakradže je poslije susreta s delegacijom Bruxellesa rekao da pokušaji stvaranja od Kosova presedana za rješavanje drugih konflikata "ne odgovaraju ni Gruziji, ni Rusiji, ni Evropi u cjelini".

"Kosovo je jedinstven, naročit slučaj, i nikako ne može biti presedan za rješavanje drugih konflikata", rekao je on.

Prema riječima Bakradžea, "manipuliranje primjerom Kosova može postati veoma opasan instrument, koji može da stvori probleme za cjelokupnu evropsku sigurnost".

Delegacija Bruxellesa, koja je na turneji po zemljama južnog Kavkaza, susrela se s ombudsmenom Gruzije Sozarom Subarijem, a najavljen je susret s predsjednikom Mihailom Sakašvilijem i njihovo učešće na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije "Evropski put Gruzije", gdje će se također razgovarati o mirnom rješavanju abhaskog i južnoosetijskog konflikta.

Rusija smatra da bi rješenje za Kosovo moglo biti presedan za rješavanje sličnih sukoba u svijetu.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je 23. januara da "rusko rukovodstvo nikada nije izjavljivalo da će odmah poslije priznanja nezavisnosti Kosova priznati Abhaziju i Južnu Osetiju", ali da se presedan "objektivno stvara".

"Presedan će biti stvoren, ne zato što mi to želimo ili ne. On se stvara objektivno i, prije svega, za mnoge teritorije - ni približno samo za Abhaziju i Južnu Osetiju. Ako je nekome nešto dozvoljeno, mnogi će računati na isti odnos i prema sebi", rekao je tada Lavrov, prenio je Tanjug.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora ruske Dume (donjeg doma parlamenta) Konstantin Kosačov izjavio je jučer da eventualno priznavanje nezavisnosti Kosova može da postane "veoma ozbiljan faktor" za preispitivanje odnosa Rusije prema takozvanim nepriznatim republikama na postsovjetskom prostoru.