Regija
0

Ruecker: UN na Kosovu i poslije 15. juna

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šef UNMIK-a Joachim Ruecker izjavio je danas da Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija ostaje na snazi i da će misija UN-a imati ulogu i poslije 15. juna, kada na snagu stupa Ustav Kosova.

Ruecker je u intervjuu Radiju Slobodna Evropa rekao da ne može biti udvostručenja međunarodnih misija i da će, sve dok je na snazi Rezolucija 1244, UN imati svoju ulogu na Kosovu, što obuhvata i period poslije 15. juna.

Šef UNMIK-a je istakao da će UNMIK nastaviti da djeluje u skladu s okolnostima koje se mijenjaju na terenu.

"Misija UN-a će imati svoju funkciju u političkom izvještavanju s terena, iz Prištine, za New York i Vijeće sigurnosti UN-a. UNMIK će zadržati svoj 3. stub, Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju, dok će Odsjek za ekonomski razvoj prestati da funkcionira u junu. Tako je nov način prisustva misije sve vidljiviji”, rekao je Ruecker.

On je istovremeno dodao da treba riješiti pitanje kako će se podijeliti nadležnosti s EULEX-om, pravosudno-policijskom misijom EU.

"Jedno pitanje još uvijek nije riješeno, to je nadležnost UN-a u oblasti vladavine zakona i kako će se to povezati s misijom EULEX”, rekao je Ruecker, dodavši da ne može biti udvostručenja misija, pošto to nije fer prema građanima u svijetu koji plaćaju takse.

Osvrćući se na pitanje srpskih lokalnih izbora, šef UNMIK-a je podsjetio da su ti izbori za UNMIK nelegalni i da njihovi rezultati nemaju zakonsku osnovu na Kosovu.

Ruecker je naglasio da se mora odlučiti šta će biti sa općinskim vlastima koje je, u skladu sa svojim ovlaštenjima, on imenovao, jer je srpska zajednica bojkotirala kosovske izbore.

Mandat općinskim vlastima u Novom Brdu, Štrpcu, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku ističe 18. juna.

"Moram da razmislim da li ću im produžiti vlast ili će biti održani izbori. Ovo sam ponudio Beogradu, ali to nije prihvaćeno", rekao je Ruecker.

Šef UNMIK-a je kazao da na cijelom Kosovu, pa tako i na sjeveru, postoji jedinstven zakonski prostor i da vladavina prava nije dovedena u pitanje.

Ruecker je podsjetio da na sjeveru postoje mobilne carinske ekipe i unutrašnji terminal i dodao da se mora još raditi kako bi sud funkcionirao a željeznice se vratile u nadležnost UNMIK-a.

"Ovaj proces traži izvore, vrijeme i odlučnost. Toga nemamo u velikim količinama, a posebno ne izvore", rekao je Ruecker i istakao da postoji politička volja da se proces pokrene naprijed.

Šef civilne misije UN-a je rekao da neće biti podjele i da je jedinstveno Kosovo predviđeno principima Kontakt grupe koje je podržao Vijeće sigurnosti UN.

Upitan da li će on biti šef misije UN-a na Kosovu i poslije 15. juna, Ruecker je odgovorio da se o tome tek treba odlučiti.

"Bit će logičnog prekida, ali ne mogu reći kada će se to desiti", izjavio je Rucker.