Regija
0

Rudolf: Hrvatska bi izgubila spor s BiH u vezi razgraničenja kod Neuma

FENA
Na prvoj Međunarodnoj konferenciji o pomorskoj znanosti, održanoj danas u Splitu, više sudionika upozorilo je kako je Hrvatska u proteklih nekoliko godina sklapala štetne sporazume o razgraničenju na moru sa susjednim državama - Slovenijom, BiH i Crnom Gorom.

Po riječima profesora sa splitskog Sveučilišta, dr. Davorina Rudolfa-mlađeg, protokol između Hrvatske i bivše državne zajednice Srbije i Crne Gore, iz 2002. godine, o privremenom razgraničenju na moru (kod Prevlake) također je nepovoljan i štetan za Hrvatsku, kao i sporazum s Bosnom i Hercegovinom o razgraničenju Hrvatske i BiH na moru kod Neuma.

Taj sporazum 1999. godine potpisali su tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i predsjedatelj Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.

"Tim sporazumom otočići Mali i Veliki Školj te sjeverni dio vrha poluotoka Kleka pripali su Bosni i Hercegovini, iako su do 1990. godine pripadali Hrvatskoj", rekao je dr. Rudolf – mlađi, dodavši kako bi u slučaju da BiH odluči ići na međunarodni sud u vezi s ovim sporazumom, Hrvatska vjerojatno izgubila taj spor.

Stručnjaci Pravnog fakulteta iz Splita upozorili su i na štetnost sporazuma o razgraničenju u Savudrijskoj vali (odnosno Piranskom zaljevu) iz 2001. godine, kojeg su sklopili tadašnji hrvatski i slovenski premijer Ivice Račana i Janeza Drnovšeka.