Ambasada RH u Berlinu
0

Ručna bomba stigla dostavom u paketu

FENA
Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Republike Hrvatske saopćilo je kako je u paketu koji je prijepodne dostavljen u hrvatsku Ambasadu u Berlinu, prema nalazima njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova, bila ručna bomba M 75 s upaljačem i osiguračem.

Djelatnici Ambasade po primanju paketa utvrdili su da je sumnjivog sadržaja a naknadnim pregledom utvrđeno je kako se u paketu nalazila ručna bomba te prijeteće pismo.

Paket je sukladno propisanom postupku odmah izdvojen, stavljen na sigurno mjesto, te prikladno osiguran.

Odmah su obaviještene nadležne službe njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova koje su detaljnim pregledom utvrdile da je riječ o ručnoj bombi M 75, sa upaljačem i osiguračem, a koja je potom i odnesena iz kruga Ambasade.

U toku je istraga o mogućem pošiljatelju i razlozima slanja prijeteće pošiljke.

Mjere sigurnosti u Ambasadi Republike Hrvatske u Berlinu podignute su na visoki nivo još 23. decembra 2010. godine nakon prijetnji eksplozivnim napravama u pošiljkama upućenim u nekoliko stranih ambasada u Rimu.

Ambasada u Berlinu nije jedino hrvatsko predstavništvo koje je bilo napadnuto u Njemačkoj u posljednjih godinu dana.

Naime, u rujnu je u Duesseldorfu Molotovljevim koktelima napadnut hrvatski konzulat. Djelatnici konzulata nisu bili ozlijeđeni, a generalni konzul Vjekoslav Križanec bio je odveden u bolnicu zbog problema nakon udisanja dima, no ubrzo je pušten.

Vatra koja je izbila na zgradi hrvatskog generalnog konzulata brzo je ugašena. Policija je uhitila počinitelja, hrvatskog državljanina, čiji je motiv napada bio osobni.

Njemački novinski portal express.de tada je objavio da je napadač prilikom napada na konzulat na hrvatskom vikao: "Vi ste ratni zločinci".