Gdje je bio Radovan?
0

RS, Crna Gora i Grčka odbile Karadžića

Sarajevo-x.com
Misterija oko hapšenja Radovana Karadžića nastavlja se i ovih dana, srbijanski mediji danas pišu da niko nije bio zainteresovan da preuzme Karadžića nakon što je uhapšen.

Tako je Karadžić tri dana, od petka 18. jula do ponedjeljka 21. jula, držan na nepoznatoj lokaciji u Beogradu jer su vlasti Srbije nudile Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Grčkoj da preuzmu bivšeg predsjednika RS i objave da su ga uhapsile na svojoj teritoriji.

Tek kada su sve tri zemlje odbile da to učine, objavljeno je da je Karadžić uhapšen i pokrenuta je procedura za njegovo izručenje Haškom tribunalu.

Prema tvrdnjama srbijanskih medija postoje tri verzije hapšenja Karadžića.

Prema prvoj, Radovana je uhapsila BIA, prema drugoj zajedno BIA, “Kobre" (jedinica vojske Srbije koja osigurava i predsjednika Tadića) i dva stranca koji su nadgledali cijelu operaciju.

Prema posljednjoj, u akciji su učestvovali pripadnici jedne privatne agencije za fizičko osiguranje, čiji je vlasnik blizak nekim ljudima iz BIA-e i američkim diplomatama u Srbiji.

U zvaničnom Izveštaju o prijemu lica u Posebnu pritvorsku jedinicu, navodi se da su 21. jula u 23 sata radnici BIA priveli "lice" Dabić Dragana, koji je potom odveden kod istražnog sudije Milana Dilparića.

Tokom noći istražni sudija Dilparić saslušava Karadžića, koji potvrđuje identitet, ali tvrdi i da je uhapšen tri dana ranije, u petak 18. jula, i da je u međuvremenu držan u “nekakvoj sobici". Karadžić kaže da su ga uhapsile osobe za koje ne zna kojoj službi pripadaju.

Vjerovatno zbog svega ovoga, sudija Dilparić sljedećeg dana od direktora BIA-e Saše Vukadinovića traži da mu, pored ostalog, odgovori na pitanja: ko je priveo Radovana Karadžića, kada je on lišen slobode, da li je pretresan i šta je tom prilikom pronađeno, da li je nešto od njegovih stvari zadržano u Agenciji.

Vukadinović je kratko odgovorio da je Karadžić uhapšen 21. jula i da je tom prilikom obavljen samo lični pretres, ali nije spomenuo laptop i diskete za koje Karadžićevi advokati tvrde da su mu oduzeti.

Na pitanje istražnog sudije ko je priveo Karadžića, direktor Vukadinović odbija da odgovori, pravdajući to “mogućom ugroženošću konspirativnosti daljih aktivnosti BIA".

Bivši načelnik BIA-e Momir Stojanović smatra da je država morala zvanično da saopći ko je i kada uhapsio nekadašnjeg lidera bosanskih Srba, jer prećutkivanje takvih informacija može da dovede do destabilizacije u zemlji.

“Verujem da je Karadžića uhapsila BIA, a moguće je da su predstavnici nekih stranih službi dali našim agentima podatke o njegovom kretanju”, kaže Stojanović.

On ne vjeruje da je Srbija pokušala da se "otarasi" Karadžića.

"Gotovo sam siguran da je primopredaja dužnosti u BIA-i bila jedini razlog da ne bude saopćeno da je on uhapšen u petak, već u ponedjeljak. Pretpostavljam da se čekalo da BIA preuzme Saša Vukadinović", smatra Stojanović.