Regija
0

Rožman: Za otklon kvara u Krškom trebat će zatvoriti odvod vode

FENA
Predsjednik Uprave Nuklearne elektrane Krško (NEK) Stane Rožman izjavio je u srijedu navečer kako pretpostavlja da će za otklon kvara u NEK-u trebati zatvoriti odvod vode, tj. brtvom zatvoriti jedan ventil koji je popustio pa elektrana zbog toga, ne će raditi par dana, objavila je sinoć Hrvatska radiotelevizija (HRT), prenijela je Hina.

U nuklearnoj elektrani Krško došlo je do ispuštanja vode iz primarnog kruga hlađenja reaktora u prostor za zadržavanje vode, priopćila je slovenska državna agencija za nuklearnu sigurnost.

Kvar je ustanovljen u srijedu popodne, a nuklearka je tad radila s 22-postotnom snagom. Zaustavljena je i ne će, kako se sada procjenjuje, raditi nekoliko dana.

Kvar, tvrde u Elektrani, nema utjecaja na zaposlene, stanovništvo ili okoliš pa nije bilo potrebe za hitnim prestankom rada. Reaktor će ostati isključen dok se kvar ne otkloni.

Šef Ureda za upravljanje hitnim situacijama grada Zagreba Pavle Kalinić ustvrdio je, kako prenosi HRT, kako nema razloga za paniku.

"Greška je uočena dok je elektrana radila sa 22 posto kapaciteta, i uredno je prijavljena", rekao je Kalinić dodavši kako se to nije dogodilo prvi a najvjerojatnije ni zadnji put.