Regija
0

Rohan: Reakcije Srbije na kosovsko proglašenje neovisnosti nisu u njenom interesu

FENA
Austrijski diplomat i bivši zamjenik UN-ova posrednika za Kosovo Marttija Ahtisaarija, Albert Rohan, ocijenio je za prištinski tisak od četvrtka kako akcije koje bi Srbija poduzela po proglašenju neovisnosti Kosova ne bi bile u interesu same Srbije.

U ekskluzivnom intervjuu prištinskom dnevniku "Koha ditore", Rohan je naglasio da plan vezan uz reakciju srbijanske vlade na proglašenje kosovske neovisnosti nije objavljen, no da bi se eventualna gospodarska blokada negativno odrazila prvenstveno na srpske tvrtke.

Govoreći o mogućim srbijanskim diplomatskim mjerama protiv zapadnih zemalja, Rohan je rekao kako "ne može biti u interesu Srbije prekid odnosa s 20, 30 ili 50 zemalja, posebno onih iz EU".

Prema njegovim riječima, "Rusi mogu sazvati izvanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti, kao što to mogu učiniti i drugi članovi VS UN-a, te se može voditi rasprava, ali se neće moći donijeti nikakva odluka".

"Ono što mogu predložiti Rusi, blokirat će vetom stalne članica sa Zapada, kao što će se desiti i s prijedlozima Zapada od strane Rusije", naveo je austrijski diplomat.

Rohan je kazao da će sjever Kosova biti problem, ali da je teško prejudicirati što će se konkretno dogoditi i kako će međunarodni policajci reagirati.

Austrijski diplomat kazao je za prištinski dnevnik kako očekuje da će Kosovo proglasiti neovisnost sredinom veljače i dodao da "bi bilo dobro kada bi EU donijela odluku o slanju misije prije proglašenja neovisnosti".