{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rječnik balkanskih mafijaša: Saznajte šta znači "Otišao je za Kanadu"

2.6.2014. u 11:16
50
70
Rječnik balkanskih mafijaša: Saznajte šta znači "Otišao je za Kanadu"
50
Rječnik balkanskih mafijaša: Saznajte šta znači "Otišao je za Kanadu"
Foto: Ilustracija
Kriminalisti i istražitelji u većini balkanskih zemalja imaju poduže popise riječi i izraza iz žargona kojima se koriste opasni kriminalci. Poznato je i da na cijelom području nekadašnje Jugoslavije djeluje zapravo jedna te ista mafija koja ima svoje ljude u različitim državama, a kako se jezici zemalja zapadnoga Balkana međusobno ne razlikuju, tako su i mafijaši, kreirajući svoje često tajne izraze koji označavaju neki pojam ili osobu, srušili jezične granice da bi se što bolje razumjeli, prenio je Jutarnji.hr.
Mafijaši u Srbiji, Hrvatskoj ili nekoj drugoj ex-jugoslavenskoj državi koriste iste tajne riječi, od kojih su novinari beogradskog Blica sastavili i kraći popis. Iz njega su nestali neki pojmovi koje su koristili članovi nekad moćnog zemunskog klana, ali su zato uvedeni neki novi.

Do novih jezičnih spoznaja o govoru mafije istražitelji i novinari došli su i na suđenju pripadnicima klana Darka Šarića. Njegova je grupa tako imala kodno ime za svakog člana koji je sudjelovao u transportu kokaina, dok su brodove kojima je droga prevožena nazivali ženskim imenima. Na primjer, Darko Šarić se zvao Zoki. U međusobnim razgovorima pripadnici klana nikada drogu nisu nazivali drogom.

Grupa Željka Maksimovića Make - koja se tereti za likvidaciju policijskog generala Boška Buhe te za planiranje ubistava niza političara, među kojima je i Zoran Đinđić - također je imala svoj žargon koji je bio predmet policijskog vještačenja, jer je zbog njegova (ne)razumijevanja došlo do velikog spora između odbrane i tužilaštva. Tako se prvobitna oslobađajuća presuda pozivala upravo na nerazumijevanje žargona, ali je ona ukinuta, te je suđenje počelo ispočetka. Trenutno je taj postupak na mrtvoj tački jer su svi osumnjičeni u bijegu. Tipično za predstavnike Maksimovićeve grupe bilo je to što su uvijek govorili u ženskom rodu, bez obzira na to što su uglavnom pričali o muškarcima. Tužilaštvo je utvrdilo kako je Maksimović, razgovarajući sa sestrom o planovima likvidacije Zorana Đinđića, njega nazivao Zrika, dok su za Koštunicu koristili ime Oštičava.

“Vidi, rekli sva govna da se poplješću... završeno je sada, mora Oštičava da dođe i postavi novi kurs i tako... a Zrika ide i to može vjerovatno da će ga još u glavu popiti, to je sto posto...”, rekao je Maksimović u tom razgovoru, a policajac koji ga je ranije hapsio prepoznao ga je po glasu. Na temelju razgovora koji je Maksimović vodio s neimenovanom ženom, tužilaštvo je utvrdilo da je njegova banda skovala plan za Đinđićevo ubojstvo.

Iskusni policajci uglavnom mogu dobro razumjeti žargon mafije, ali na suđenjima su sucima i tužiteljima pomagali posebni saradnici i svjedoci. Pripadnici zemunskoga klana u komunikaciji nikada nisu spominjali krivična djela. Prilikom ubistava i otmica koristili su posebne mobitele koje bi nabavljali samo za taj određeni zadatak. Za ubijenog čovjeka bi govorili kako je “Otišao za Kanadu”.

Pripadnici Šarićeva klana dodatno su osavremenili komunikaciju i u rječnik uveli nove fraze. Suđenje je razotkrilo da se sa samim Šarićem mogao čuti veoma uzak krug najbližih saradnika. Šarićevci su osmislili i posebne šifre za razmjenu telefonskih brojeva koje će koristiti za komunikaciju. Tako su za brojeve od 0 do 9 koristili određena slova abecede. To je svakako još jedna novina u današnjoj mafijaškoj komunikaciji u usporedbi s vremenom kada je strah sijao zemunski klan, prenio je portal Jutarnji.hr.

Rječnik krim slenga

Ubiti - sašiti, ovjeriti, roknuti, koknuti, odraditi
Pištolj - utoka, cijev, prangija
Reketariti - pakovati cigle
Putovnica - šara, šoška, skriveno mjesto, štek
Kupac - pera ždera
Mito - voće, repa
Telefon - žica, specijal, linija
Prostitutka - droplja, ceca
Pljačkanje - odvajanje od sise
Vaga - gica
Šef grupe - tito, tata, glava, stari
Zatvor - mardelj, klozet, kenjara
Dugogodišnja zatvorska kazna - penzija, perspektiva
Kraća zatvorska kazna - šetanja, plaža
Zaštićeni svjedok - cinkaroš, drukara, pevac


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: