Regija
0

RIK proglasio konačne rezultate izbora za predsjednika Srbije

FENA
Tadić i Nikolić (Foto: Arhiv/AFP)
Tadić i Nikolić (Foto: Arhiv/AFP)
Republička izborna komisije proglasila je večeras konačne rezultate izbora za predsjednika Srbije, po kojima u drugi krug predsjedničkih izbora 20. maja ulaze kandidat koalicije "Izbor za bolji život" Boris Tadić i kandidat koalicije "Pokrenimo Srbiju" Tomislav Nikolić.

Prema tim podacima, Tadić je osvojio 25,31 posto glasova, odnosno 989.454 glasova, dok je Nikolić osvojio 25,05 posto, što u brojkama iznosi 979.216 glasova, javio je Tanjug.

RIK je kao konačne proglasio rezultate sa 99,93 posto biračkih mjesta za parlamentarne izbore, odnosno 99,95 posto za predsjedničke izbore, jer će za neobrađene rezultate sa četiri biračka mjesta za predsjednika Republike i šest biračkih mjesta za parlamentarne izbore proglasiti da je rezultat nula.

Trećeplasirani na predsjedničkim izborima je Ivica Dačić sa osvojenih 14,23 posto glasova.

Slijede Kandidat DSS-a Vojislav Koštunica sa 7,44 posto glasova, potom kandidat URS-a Zoran Stanković sa 6,58 posto glasova, a kandidat "Preokreta" Čedomir Jovanović osvojio je 5,03 posto glasova.

Kandidat SRS-a za predsjednika Jadranka Šešelj osvojila je 3,78 posto glasova birača, kandidat grupe građana "Dveri" Vladan Glišić 2,77 posto.

Rezultat koji je ostvario kandidat Grupe građana Pokret radnika i seljaka Zoran Dragišić je 1,54 posto, dok je za kandidata grupe građana Muamera Zukorlića glasalo 1,39 posto birača.

Kandidat Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor dobio je 1,62 posto glasova, a manje od jedan posto osvojenih glasova ima kandidat Socijaldemokratskog saveza Danica Grujičić - 0,78 posto.

Procent nevažećih glasačkih listića na predsjedničkim izborima je 4,47 posto.

Za izvještaj o konačnim rezultatima predsjedničkih izbora glasalo je 16 članova RIK-a, dok je protiv bilo 11, i to iz DSS-a, SRS-a, SNS-a, Dveri i Pokreta radnika i seljaka.

Predstavnici tih stranaka u RIK-u su odluku da budu protiv obrazložili time što je bilo puno nevažećih listića, što je RIK dozvolio da Uputstvo o provođenju izbora sadrži odredbe koje ne proizlaze iz Zakona i zbog razlika u biračkim spiskovima.