Regija
0

RIK: Nikolićeve izjave ozbiljno ugražavaju izborni proces

SRNA
Tomislav Nikolić, lider SNS-a
Tomislav Nikolić, lider SNS-a
Republička izborna komisija (RIK) saopštila je da je predsjednički kandidat Tomislav Nikolić iznio vrlo ozbiljne optužbe na rad ovog tijela u sprovođenju izbora i ocijenila da ovakve izjave predstavljaju ozbiljno ugrožavanje izbornog procesa.

RIK je naveo da je zaštita izbora regulisana zakonom i ostvaruje se kroz pravo svakog birača, kandidata za poslanika i podnosioca izborne liste da putem suda ostvaruje zaštitu izbornog procesa, ali da ni RIK-u niti Upravnom sudu nije podnesen bilo kakav prigovor ili žalba na okolnosti koje je Nikolić naveo ne konferenciji za novinare.

RIK je podsjetio da su u svih 8.391 biračkih odbora u Srbiji predstavnici svih stranaka koje imaju izborne liste za narodne poslanike i koje su predložile kandidate za predsjednika Republike. To znači da je u izborima u Srbiji učestvovalo najmanje 16.782 ljudi kao članovi biračkih odbora ispred Srpske napredne stranke. 

U saopštenju se navodi da je ovakvo ponašanje Nikolić gruba zloupotreba prava iz Zakona o izboru narodnih poslanika o obaveštavanju građana o programima i aktivnostima predsjedničkog kandidata.

RIK napominje da Krivični zakonik predviđa da ko uništi, ošteti, oduzme ili prikrije glasački listić ili neki drugi dokument o glasanju na izborima, bit će kažnjen novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Nikolić i zamjenik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić donijeli su juče ispred Doma Narodne skupštine Srbije vreću punu glasačkih listića za koju tvrde da su pronađeni u kontejneru. Oni su optužili vlast da je u birački spisak dopisala 500.000 nepostojećih i mrtvih.

Nikolić je optužio vladajuće stranke za "brutalnu izbornu krađu koja je po obimu veća od izborne krađe koja se desila u septembru 2000. godine".