{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rijetka bakterija stigla u Hrvatsku: U dvije sedmice umrle dvije bebe

26.8.2014. u 14:24
21
16
Rijetka bakterija stigla u Hrvatsku: U dvije sedmice umrle dvije bebe
21
Rijetka bakterija stigla u Hrvatsku: U dvije sedmice umrle dvije bebe
Dvije prerano rođene bebe u splitskoj bolnici umrle su od listerioze u razmaku od dvije sedmice. Iz KBC Splita poručuju da nema razloga za paniku.
Riječ je o oboljenju koje je izuzetno rijetko u Hrvatskoj i svijetu, ali ljekari svejedno apeliraju na trudnice, djecu i starije osobe da koriste bolje termički obrađenu hranu, piše Dnevnik.hr.

"Treba naglasiti da je u trudnoći 20 puta češća nego van trudnoće. Dakle ista žena koja je u trudnoći imat će 20 puta veće šanse da ju dobije", objasnio je prof. dr. sci. Deni Karelović, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC Split.

Od 700 uzoraka u laboratoriju u Splitu niti jedan nije bio pozitivan. Iako je riječ o najotpornijoj bakteriji koja se nalazi posvuda, iznimno mali broj osoba obolijeva.

"Ona izgleda poput gripe, sa jednom dugotrajnom temperaturom. A ponekad osoba može imati probavne simptome", rekla je mr.sc. Diana Nonković, specijalistica epidemiologije i voditeljica Službe za zaraznu epidemiologiju ZJZ Splitsko-Duboravčke županije.

Upravo zato važna je pravilna prehrana, apeliraju nutricionisti.

"Ne bi trebalo koristiti nepasterizirano mlijeko ukoliko ne znamo porijeklo i ne znamo zdravstvenu ispravnost, a opasnost je i povrće koje je počelo truhnuti", kazala je nutricionistkinja Olja Martinić.

Ljeto je, poručuje, najopasnije za većinu bakterija i osoba sa slabim imunitetom.

"Ukoliko hranu tek pripremimo onda bi je trebali odmah konzumirati i odmah staviti u hladnjak. Ako želimo nešto podgrijati, onda bi to trebalo učiniti do tačke ključanja kako bi smanjili mogućnost bakterijskih infekcija", savjetuje Martinić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: