{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Riješen višegodišnji spor između Hrvatske i Slovenije

7.3.2013. u 11:54
0
5
Riješen višegodišnji spor između Hrvatske i Slovenije
0
Riješen višegodišnji spor između Hrvatske i Slovenije
Foto: Anadolija
Ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić i državni sekretar u Kabinetu predsjednika Vlade Republike Slovenije Tone Kajzer jutros su parafirali Memorandum o saglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije kojim se rješava višegodišnji spor između dviju država u vezi sa Ljubljanskom bankom.
Dopisnik agencije Anadolija javlja da je prije današnje sjednice Vlade, vijest o dogovoru objavila ministrica Pusić, a dokument je objavila Vlada RH na svojim internetskim stranicama.

Hrvatski premijer Milanović danas je rekao da se sa slovenskim kolegama dogovorio da "priču konačno privedu kraju" i da je "sve to skupa trajalo malo predugo“. Milanović je najavio da će u ponedjeljak, u Mokricama, sa slovenskim kolegom potpisati Memorandum koji će stupiti na snagu nakon što dvije države izvijeste jedna drugu da su izvršile svoj dio dogovorenih postupaka.

U Memorandumu se navodi da su "Vlada Republike Hrvatske i Vlada Republike Slovenije saglasne da se rješenje za prenesenu deviznu štednju Ljubljanske banke u Hrvatskoj nađe na temelju Ugovora o pitanjima sukcesije".

Nastavit će se s aktivnim pregovorima pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu na tragu ugovora o sukcesiji. Hrvatska vlada osigurat će da se svi sudski postupci koje su pokrenule dvije hrvatske banke (ZaBa i PBZ) u vezi s prenesenom deviznom štednjom stave u mirovanje. Slovenska vlada osigurat će i saglasnost Ljubljanske banke kao tuženika u tim postupcima.

Hrvatska vlada će, prema odredbama Memoranduma, osigurati da se, s obzirom na rješavanje pitanja Ljubljanske banke, ne pokreću nikakvi novi sudski ili drugi postupci u odnosu na pitanje prenesene devizne štednje. Vlada Republike Slovenije obavezuje se odmah u Državnom zboru pokrenuti postupak za ratifikaciju ugovora o pristupanju Republike Hrvatske EU s ciljem da se postupak ratifikacije dovrši čim prije nakon potpisivanja ovoga memoranduma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: