Hrvatska
0

Riječki hirurg zbog primanja mita dobio devet godina zatvora

FENA
Riječki hirurg Ognjen Šimić na Županijskom sudu u Rijeci nepravomoćno je danas osuđen na zatvorsku kaznu od devet godina zbog 18 slučajeva primanja mita.

Istovremeno je oslobođen optužbe za prikrivanje na taj način stečenog novca.

Šimić nije bio na izricanju presude te je sutkinja Ika Šarić naredila da se privede u pritvor.

Ognjen Šimić je uhapšen 16. augusta 2006. godine nakon prijave njegove namjere uzimanja mita policiji Ljerke Krajnović, nekadašnje rukometne reprezentativke. Ona je prijavila Šimića zbog namjere uzimanja mita za skraćenje roka čekanja na operaciju na srcu njezinog oca. U suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) s opremom za video i zvučno snimanje predala je označeni novac Šimiću u njegovoj kancelariji u riječkom KBC-u. Nakon Šimićevog hapšenja prijavljeno je još 17 slučajeva primanja mita ovog doktora.

Ubrzo je pušten iz pritvora te je na glavnu raspravu dolazio sa slobode.

Tokom suđenja, koje je počelo u maju ove godine, tridesetak svjedoka, pacijenata ili članova njihovih obitelji potvrdilo je da je Šimić primao mito. On je opovrgnuo sva ta svjedočenja.

Ognjen Šimić optužen je da je kao predstojnik Odjela za kardiohirurgiju riječkog KBC-a u razdoblju od 1998. do 2006. primio mito u 18 slučajeva radi skraćenja roka čekanja na operaciju. Optužen je i za prikrivanje kupovanjem nekretnina, automobila i polaganjem na bankovne račune tako nezakonito stečenih 210.000 kuna.