Regija
0

Rice: SAD priznale Kosovo kao nezavisnu državu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Države u ponedjeljak su službeno priznale Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu, navodi se u saopćenju američke državne tajnice Condoleezze Rice, koje je objavio State Department.

"Sjedinjene Države danas su službeno priznale Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu. Čestitamo narodu Kosova na ovom historijskom događaju", ističe u saopćenju Condeleezze Rice.

Također se najavljuje uspostava diplomatskih odnosa SAD-a i Kosova.

"Predsjednik George W. Bush pozitivno je odgovorio na zahtjev Kosova za uspostavom diplomatskih odnosa između naših dviju zemalja. Uspostava tih odnosa reafirmirat će posebne prijateljske veze između naroda SAD-a i Kosova", navodi se u saopćenju.

Podsjeća se da je prije devet godina, međunarodna zajednica, predvođena NATO-om, djelovala kako bi okončala okrutne napade na albansko stanovništvo na Kosovu. Ta pravodobna međunarodna intervencija zaustavila je nasilje, dovela do odluke Vijeća sigurnosti UN-a da suspendira vladavinu Beograda i stavi Kosovo pod privremenu upravu UN-a.

Od tada je Kosovo gradilo svoje demokratske institucije odvojeno od kontrole Beograda. Prošle je godine posebni izaslanik UN-a Martti Ahtisaari razradio plan za izgradnju demokratskog i multietničkog Kosova i preporučio da Kosovo bude nezavisno, podvrgnuto razdoblju međunarodnog nadzora, dodaje se u saopćenju.

"U svjetlu sukoba iz 1990.-ih, nezavisnost je jedina održiva opcija za promicanje stabilnosti u regiji. SAD podržava Ahtisaarijev plan i sarađivat će sa svojim međunarodnim partnerima u njegovoj provedbi", ističe Condoleezza Rice.

Sjedinjene Države pozdravile su predanost provedbi Ahtisaarijevog plana koju je Kosovo iskazalo u svojoj deklaraciji o nezavisnosti, prihvaćajući multietničnost kao temeljno načelo dobre vladavine, kao i razdoblje pod međunarodnim nadzorom.

Američka država tajnica ponavlja da je Kosovo jedinstven slučaj i da se njegovom nezavisnošću ne stvara presedan.

"Neuobičajena kombinacija faktora pronađena u kosovskoj situaciji - uključujući kontekst raspada bivše Jugoslavije, povijest etničkog čišćenja i zločina nad civilima na Kosovu, kao i dugo razdoblje uprave UN-a, čini Kosovo posebnim slučajem. Ono se ne može gledati kao presedan za bilo koju drugu situaciju u svijetu danas", naglašava Rice.

Također se ističe kako SAD želi ovom prilikom reafirmirati svoje prijateljstvo sa Srbijom, saveznikom iz dva svjetska rata i poziva srbijanske čelnike da rade zajedno s SAD-om i njegovim partnerima kako bi postigli zajedničke ciljeve, kao što su "zaštita prava, sigurnosti, kulture i uvjeta za život srpske zajednice na Kosovu".

"I dok Kosovo danas počinje život kao nezavisna država, Sjedinjene Države garantiraju da će nastaviti biti njegov blizak prijatelj", zaključila je Rice.