{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rice: SAD priznale Kosovo kao nezavisnu državu

F
18.2.2008. u 20:30
0
0
Rice: SAD priznale Kosovo kao nezavisnu državu
0
Rice: SAD priznale Kosovo kao nezavisnu državu
Foto: Reuters
Sjedinjene Države u ponedjeljak su službeno priznale Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu, navodi se u saopćenju američke državne tajnice Condoleezze Rice, koje je objavio State Department.
"Sjedinjene Države danas su službeno priznale Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu. Čestitamo narodu Kosova na ovom historijskom događaju", ističe u saopćenju Condeleezze Rice.

Također se najavljuje uspostava diplomatskih odnosa SAD-a i Kosova.

"Predsjednik George W. Bush pozitivno je odgovorio na zahtjev Kosova za uspostavom diplomatskih odnosa između naših dviju zemalja. Uspostava tih odnosa reafirmirat će posebne prijateljske veze između naroda SAD-a i Kosova", navodi se u saopćenju.

Podsjeća se da je prije devet godina, međunarodna zajednica, predvođena NATO-om, djelovala kako bi okončala okrutne napade na albansko stanovništvo na Kosovu. Ta pravodobna međunarodna intervencija zaustavila je nasilje, dovela do odluke Vijeća sigurnosti UN-a da suspendira vladavinu Beograda i stavi Kosovo pod privremenu upravu UN-a.

Od tada je Kosovo gradilo svoje demokratske institucije odvojeno od kontrole Beograda. Prošle je godine posebni izaslanik UN-a Martti Ahtisaari razradio plan za izgradnju demokratskog i multietničkog Kosova i preporučio da Kosovo bude nezavisno, podvrgnuto razdoblju međunarodnog nadzora, dodaje se u saopćenju.

"U svjetlu sukoba iz 1990.-ih, nezavisnost je jedina održiva opcija za promicanje stabilnosti u regiji. SAD podržava Ahtisaarijev plan i sarađivat će sa svojim međunarodnim partnerima u njegovoj provedbi", ističe Condoleezza Rice.

Sjedinjene Države pozdravile su predanost provedbi Ahtisaarijevog plana koju je Kosovo iskazalo u svojoj deklaraciji o nezavisnosti, prihvaćajući multietničnost kao temeljno načelo dobre vladavine, kao i razdoblje pod međunarodnim nadzorom.

Američka država tajnica ponavlja da je Kosovo jedinstven slučaj i da se njegovom nezavisnošću ne stvara presedan.

"Neuobičajena kombinacija faktora pronađena u kosovskoj situaciji - uključujući kontekst raspada bivše Jugoslavije, povijest etničkog čišćenja i zločina nad civilima na Kosovu, kao i dugo razdoblje uprave UN-a, čini Kosovo posebnim slučajem. Ono se ne može gledati kao presedan za bilo koju drugu situaciju u svijetu danas", naglašava Rice.

Također se ističe kako SAD želi ovom prilikom reafirmirati svoje prijateljstvo sa Srbijom, saveznikom iz dva svjetska rata i poziva srbijanske čelnike da rade zajedno s SAD-om i njegovim partnerima kako bi postigli zajedničke ciljeve, kao što su "zaštita prava, sigurnosti, kulture i uvjeta za život srpske zajednice na Kosovu".

"I dok Kosovo danas počinje život kao nezavisna država, Sjedinjene Države garantiraju da će nastaviti biti njegov blizak prijatelj", zaključila je Rice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: